Toimittaja: Minna Siilasvuo

Nuoret toimivat, vanhat parrat pärisevät. Näin on kai ollut maailman sivu, ja näin kuuluu ollakin. Nuorissa on tulevaisuus ja tuntuisi melko ankealta ajatukselta, ettei heillä olisi siitä mitään mielipidettä.

Tällaisia mietteitä herää väkisinkin, kun seuraa julkisuudessa, erityisesti sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua. Ylitorniolla peruskoulun oppilaat järjestivät ilmastomarssin, -luennon ja -tietokilpailun.

Mitä sanoivat aikuiset? Useimmat kannustivat, mutta löytyipä pienen kunnan koululaisten marssille mollaajiakin.

Asioista saa olla eri mieltä, mutta tuskin tarvitsee olla tyhmä. Mielestäni menee jo tyhmyyden piikkiin, jos aikuinen kummastelee, miten ilmastomarssi pelastaa ilmaston. No, ei suoranaisesti mitenkään. Sen tarkoitus on herättää ihmiset, erityisesti meidät aikuiset. Meillä on nimittäin vielä valta käsissämme.

Me vanhat parrat teemme päivittäin ratkaisuja, jotka vaikuttavat ilmastoon, luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen ja sitä kautta meidän tulevaisuuteemme. Teemme ratkaisuja myös lastemme puolesta, halusivat lapset sitä tai eivät.

Me lennämme, autoilemme, syömme punaista lihaa ja haalimme koteihimme turhaa kolpaa piittaamatta jättämästämme hiilijalanjäljestä ja maapallon tulevaisuudesta. Ei se meitä koske.

Osa meistä aikuisistakin potee ilmastoahdistusta. Silloin täytyy vain muistaa, ettei koko maailmaa voi pelastaa kerralla ja yksin. Jokaisen pienilläkin ilmastoteoilla on kuitenkin merkitystä.

Jos lajittelee jätteet, kierrättää kaiken mahdollisen, ei tuhlaile tavaraan, pitää huolen siitä, ettei ruoka mene pilalle vaan tulee syödyksi, autoilee harkitusti ja lentää mieluiten vain luudalla, voi todennäköisesti katsoa tehneensä parhaansa.

Riittääkö se, onkin sitten toinen kysymys.

Vaikka se ei riittäisikään, ei ehkä silti kannata jäädä tuleen makaamaan. Aina kun yksi ihminen tekee parhaansa, asiat muuttuvat piirun verran parempaan suuntaan. Siitäkin huolimatta, ettei maailma parane kerralla. Näin ainakin haluan uskoa.

Usko on tärkeää myös ilmastokysymyksissä, sillä kuten tiedämme: usko siirtää vuoria. Se myös pysäyttää ilmastonmuutoksen, mutta ei ilman meidän jokaisen apua ja pieniä, päivittäisiä tekoja.

Tässä kohdassa kannattaa muuten muistaa, että meillä on vaalit…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?