Toimittaja: Kari Kaulanen

Suomessa on käytetty vaalikoneita vuoden 1996 eurovaaleista lähtien. Silloin ovat ensi kertaa päässeet äänestämään vuonna 1978 syntyneet. Onko niin, että kaikki sen jälkeen syntyneet sukupolvet valitsevat ehdokkaan vaalikoneen vinkeillä?

Vaalikoneet ovat tietenkin kehittyneet valtavasti niiden alkuajoista. Onneksi ne eivät sentään tyrkkää ääntä automaattisesti ykkössijalle tulleelle ehdokkaalle.

Itse olen toistaiseksi kokeillut kolmea vaalikonetta. Yhteistä niille on, että kymmenen ensimmäisen kanssani samoilla linjoilla olevan ehdokkaan joukossa ei ole montakaan, joista olen koskaan edes kuullut. Myös puolueet ovat aivan muuta kuin mitä olen ajatellut äänestäväni.

Sinänsä puolue ei ole minulle niin tärkeä kuin ehdokas. Äkkiä laskien olen 18 vuotta täytettyäni äänestänyt kahdeksaan eri puolueeseen kuuluvia ehdokkaita.

Mutta nuo vaalikoneiden antamat tulokset ovat saaneet miettimään.

Kysymyksissä oli monia sellaisia, joihin en osannut vastata, koska ne eivät juuri kosketa minua. Sellaisia kuin ahmojen rauhoittaminen, isyyslomien pituus tai koulujen kesälomat. Niinpä vastasin niihin ja muutamaan muuhunkin, että ”en osaa sanoa”.

Aloin epäillä, että minulle tarjotut ehdokkaat eivät myöskään osaa sanoa. Mitä sellaisilla ehdokkailla tekee?

Onneksi ehdokkaiden kannat saattaa tarkistaa, ja sen tein. Selvisi, että vain muutama oli tunnustanut, että ei osaa sanoa. Sen sijaan moni vastaus oli siinä viereisessä ”hieman eri mieltä” tai ”hieman samaa mieltä” -ruudussa tai liukusäätimellä lähellä kohtaa ”en osaa sanoa”.

Se taas sai pohtimaan, että onko tuo juuri vaalikoneiden akilleen kantapää.

Miten voi olla vähän samaa mieltä tai vähän eri mieltä? Selkeämpää olisi, että vaihtoehdot olisivat ”samaa mieltä” ja ”eri mieltä” ja ”ei osaa sanoa”.

Myös se, että vieressä näkyy koko ajan henkilö, jonka ajatukset ovat lähinnä itseä, on minusta huono asia. Esimerkiksi minulla se oli ihminen, josta en ollut koskaan kuullut. Se saa jo harkitsemaan, miten vastaisi, että saisi hänen tilalleen jonkun toisen. Se ei kai ole vaalikoneen tarkoitus.

Mutta ei hätää. En aio tehdä päätöstäni vaalikoneiden neuvojen vaan, kuten aina, oman harkintani mukaan. Vähimmäisvaatimus on, että tiedän ehdokkaasta muutakin kuin sen, mitä vaalikone kertoo.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?