Toimittaja: Kari Kaulanen

Ylitorniolla on kolme yksityistä ja yksi kunnallinen hoivakoti – vai pitäisikö noudattaa Annika Saarikon ohjetta ja puhua vanhainkodeista. Pello ja Kolari luottavat ainakin toistaiseksi vanhuksensa pääosin kunnallisissa yksiköissä.

Käsitykseni mukaan kaikissa kolmessa kunnassa vanhustenhoito on hyvällä mallilla. Käytännön kokemusta minulla on kuitenkin vain Kolarista.

Äitini muutti palvelutaloasuntoon 86-vuotiaana ollessaan vielä jokseenkin hyvässä kunnossa. Kun hänen voimansa ehtyivät ja ennen kaikkea muistinsa huononi, edessä oli muutto Palvelukoti Tannaan, missä hän vietti vajaat kolme vuotta.

Äidin viimeiset päivät osuivat samoihin aikoihin suuren vanhustenhoitokeskustelun kanssa. Äidin saattohoidon aikana, kuten aina Tannassa käydessäni, saatoin seurata hoitajien toimintaa. Ristiriita päivittäiseen uutisointiin oli silmiinpistävä ja korvin kuultava, niin hyvin vanhuksista huolehdittiin.

En yhtään epäile, etteivätkö uutiset huonosta hoidosta olisi tosia. Se on kuitenkin saanut pohtimaan myös omaisten vastuuta; olemmehan saaneet lukea lehdistä, kuinka ihmiset ovat valittaneet vanhempiensa kohtelusta.

Mielestäni on kuitenkin oltava realisti. Jos ympärivuorokautisiksi kutsuttuja hoitopaikkoja on 30 ja hoitajamitoitus 0,5, se tarkoittaa 15 hoitajaa. 0,7:n mitoituksella hoitajia on 21. Ruotsissa mitoitus on peräti yksi, jolloin hoitajien määrä on 30. Mutta koska töitä tehdään kolmessa vuorossa, hoitajia ei ole koskaan yhtä monta kuin hoidettavia.

Vanhukset on siis jätettävä välillä yksin pitkiksikin ajoiksi. Jos he ovat yhtä aktiivisia liikkumaan kuin äitini oli vielä viimeisinä aikoinaankin, he voivat pudota sängystä tai kaatua. Onko silloin kuitenkin parempi jopa sitoa heidät kiinni, vaikka se tuntuukin julmalta?

Jos lähdettäisiin siitä, että jokaisella vanhuksella olisi vierellään hoitaja ympäri vuorokauden, hoitajia pitäisi olla kolminkertainen määrä hoitopaikkoihin verrattuna.

Viimeaikaisten uutisten valossa jopa 0,7:n mitoituksen saavuttaminen saattaa Suomessa olla vaikeaa, koska alalle ei ole tarpeeksi uusia tulijoita, palkka ei vastaa työn vaativuutta, ja monet alalla olevat väsyvät ja vaihtavat ammattia.

Ehkä se pilleri, josta taannoin kirjoitin, olisi sittenkin paikallaan.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?