Toimittaja: Minna Siilasvuo

Viime päivinä tiedotusvälineet ovat kertoneet – mikä minkäkinlaisin äänenpainoin – väestönkasvun ennustetusta kehityksestä. Hypon, Kuntarahoituksen, RAKLIn ja ympäristöministeriön tilaamassa ennusteessa povataan kovia aikoja maaseudulle.

Selvityksen tehnyt Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI arvioi, että esimerkiksi Oulun seudulla väestönkasvu jää jopa puolta pienemmäksi kuin vuonna 2015 valmistuneessa Tilastokeskuksen ennusteessa todettiin. Syynä on syntyvyyden nopea lasku.

Niin vähän aikaa ja niin suuria lukuja.

Parissakymmenessä vuodessa Oulun seudun arvioidaan muuttuvan muuttotappioalueeksi, eikä siinä vielä kaikki. 2040-luvulla väestö kasvaa näillä näkymin ainoastaan Helsingin, Turun ja Tampereen seuduilla. Muut alueet kuihtuvat tasaiseen, vieläpä melko nopeaan tahtiin.

Olen silloin jo 80-vuotias. Jos olen ylipäätään hengissä, en ehkä voi enkä saa päättää, missä asun. Ehkä minusta tulee siinä vaiheessa kaupunkilaismummo. Joka tapauksessa voi käydä niin, että joudun heittämään hyvästit sieniretkille ja muille maalaishuvituksille jo ennen sitä, ellei ihmeitä tapahdu.

Mitä ihmeitä voisi sitten tapahtua? Epäilen, että suomalaiset eivät ryhdy synnytystalkoisiin, vaikka kykenisivätkin. Monet eivät kykene, sillä nuorten miesten ja arvattavasti myös naisten hedelmällisyys laskee tutkitusti koko ajan. Syistä ei ole varmaa tietoa, ainoastaan epäilyksiä.

Kohta lisäväkeä ei ole tulossa muualtakaan, sillä syntyvyyden lasku ei ole ainoastaan Suomen ongelma. Kiinassa väestönkasvu taittui viime vuonna ja kuvittelen lukeneeni jostakin, että samoin on käynyt Intiassa.

Matkailu sen sijaan kasvaa, kun yhä suuremmilla joukoilla on mahdollisuus käyttää rahaa muuhun kuin perusasioihin. Matkailu kasvaa myös Tornionlaaksossa, mutta kohta mekin olemme tunturikeskusten ongelman edessä: mistä tekijät?

Jos muut elämisen edellytykset sote-palveluineen ja kouluineen supistuvat ympäriltä, voi olla, että asiakaspalveluun saadaan töihin vain meitä kahdeksankymppisiä tekijöitä.

Muut muuttavat Helsinkiin ja käyvät lomillaan sankkoina laumoina Lapin reservaatissa ihmettelemässä alkuperäisväestön kotkotuksia ja nauttimassa luonnosta ja hiljaisuudesta. Vanhojen aikojen muistoksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?