Toimittaja: Kaisu Määttä

Kun vanhustenhoito yksityisissä hoivakodeissa ryöpsähti toista viikkoa sitten kaikkien puheenaiheeksi, tuli meille ajankohtaiseksi selvittää, mikä on tilanne omalla alueellamme. Ylitorniolla on kolme yksityistä hoivakotia: Attendon omistama Katajahovi, Coronarian omistuksessa ollut Lantonvainio sekä ODL:n omistama Vesperkoti.

Näissä tarjotusta hoivapalvelusta on nyt juttua tämän lehden keskiaukeamalla.

Jutunteko hoivakodeissa ei aiheuttanut ahdistavaa tunnetta. En nähnyt apaattisia tai vihaisia asukkaita, vaan myhäileviä ja hymyileviä vanhuksia, jotka tuntuivat viihtyvän asuinpaikassaan.

Myös keskustelut hoivakodin johtajien kanssa olivat valaisevia. Kaikissa kolmessa talossa on johtaja, jolle vanhusten hyvä hoito on oikeasti lähellä sydäntä ja tärkeää.

Jokainen heistä taisi jossakin vaiheessa mainita sen, että vanhus, joka on työnsä tehnyt ja kaikkensa yhteiskunnalle sen tuottavana jäsenenä antanut, ansaitsee elämänsä loppupuolella hyvän hoidon ja hyvän elämän. Hänestä on pidettävä hyvää huolta.

Jokainen johtajista korosti myös sitä, että vaikka heillä on tilanne tällä hetkellä hyvä, voi kämmejäkin sattua. Jos niitä sattuu, niistä puhutaan avoimesti ja rehellisesti, myös omaisten kanssa, ja aina pyritään tilanne korjaamaan niin, ettei vastaavaa enää sattuisi.

Tällaisella luottamuksellisella ja avoimella periaatteella mennään kaikissa eteenpäin.

Omat vanhempani ovat jo edesmenneitä, eikä isäni ehtinyt juurikaan palvelukodissa asumisesta nauttia. Äitini kuitenkin saattohoidettiin Lantonvainiolla ja voin rehellisesti sanoa, että saattohoito tapahtui siellä erittäin kauniisti.

Koko Suomen vanhustenhoitotilannetta ajatellen asiat eivät ole läheskään näin hyvin. Hoitajia ei kaikissa hoivakodeissa ole tarpeeksi, vaan listoilla on ”haamuhoitajia”, nimiä jotka eivät todellisuudessa ole töissä. Iltapäivälehdistä olemme saaneet lukea mitä karmeimpia juttuja yksittäisistä tapauksista, asioista, mitä ei koskaan saisi missään tapahtua.

Ne aiheuttavat pahan olon ja suuren surun kaltoin kohdeltujen vanhusten puolesta.

Voimme kuitenkin olla itsekkäästi tyytyväisiä siihen, että saamme asua paikkakunnalla, jossa hoivakotien henkilökuntaan ja johtajiin voi luottaa.

Näillä näkymin omakaan vanhuus ja mahdollinen hoivakotiin joutuminen ei pelota.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?