Toimittaja: Minna Siilasvuo

Minua on askarruttanut viime aikoina asia, jota en ole vielä kyennyt selvittämään. Olen yrittänyt nykiä monesta narusta ja kysellä asiasta jotain tietäviltä, mutta selkeä ja yksiselitteinen vastaus on vielä saamatta.

Netissä myydään monilla eri sivustoilla kannabisöljyä, josta on poistettu huumaava ainesosa eli THC. Tuotteen kerrotaan poistavan kipua ilman sivuvaikutuksia.

Tunnen erään yli 90-vuotiaan henkilön (enkä aio kertoa, että hän on äitini), jonka kipulääkitys on ihan tapissa. Hänellä on nivelreuman lisäksi jos jonkinlaisia vaivoja ja kipuja, mutta kipulääkitystä ei voida enää lisätä.

Kysyin hänen (hoiva)kotinsa sairaanhoitajalta, voisiko kyseiselle henkilölle kokeilla lääkekannabista. Ei voisi, koska sitä vasta kokeillaan Turussa ja kokeiluun osallistuakseen pitäisi muuttaa sinne.

Pitääkö se paikkansa, vai riittääkö sana ”kannabis” sulkemaan hoitohenkilöstön silmät, korvat ja mielen?

Lääkekannabiksen käyttäjän toleranssi kuulemma kasvaa, mutta niinhän se kasvaa kaikkien kipulääkkeitten käyttäjillä. Jotkut – itse asiassa aika monet – yleisessä käytössä olevat kipulääkkeet aiheuttavat varsinkin ikäihmisessä sekavuutta ja pahoinvointia.

Kuinka suuresta vaarasta on loppujen kyse, jos yli 90-vuotias, lähes liikuntakyvytön ihminen saisi kipujensa lievittämiseen lääkekannabista? Tuskin tarvitsee pelätä, että hän lähtisi notkumaan epämääräisiin paikkoihin lisäannoksen toivossa, kun jo sängystä pääsemiseen tarvitaan kahden ihmisen apua.

En halua tehdä rikosta, vaan haluan löytää laillisen tavan tuoda helpotusta kipupotilaalle. Voisin tilata kannabisöljyä netistä, ja ymmärtääkseni se on täysin laillista. Sen sijaan minua mietityttää se, tekisikö hoitohenkilökunta lääkeainerikoksen, jos antaisi kipupotilaalle hänen lastensa pyynnöstä heidän itsensä ostamaa kannabisöljyä.

Lapset varmaan voisivat tehdä sen luvallisesti, mutta paikalle pääseminen päivittäin satojen kilometrien päästä voisi olla käytännössä melko hankalaa.

Luin muistaakseni Ylen sivuilta, että Suomessa on määrätty lääkekannabista noin 300 henkilölle. Kuinka moni sitä tarvitsisi, mutta ennakkoluulot estävät avun saamisen? Enkä nyt tarkoita pelkästään terveydenhuollossa kyteviä ennakkoluuloja, vaan myös hoidettavien pelkoja.

Ehkä asiallinen ja asiantunteva vastaus tupsahtaa kohta sähköpostiini. Toivoma.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?