Toimittaja: Kaisu Niska

Olen loppuvuoden sekä vuodenvaihteen aikana jutellut useiden mielenkiintoisten ihmisten kanssa. Suuri osa keskusteluista on liittynyt paikallisiin tapahtumiin, jo menneisiin tai tulossa oleviin.

Yhteinen nimittäjä näille keskusteluille on ollut vähintäänkin lievä innostus, joka juttukumppanini sanoista tai äänensävystä on kuultanut. On oltu tyytyväisiä loppusyksyn ja joulunajan tapahtumiin ja ennakoitu tulevaisuutta niin, että hyviä tapahtumia on tulossa.

Sama tyytyväisyys näkyi myös seutukunnan kunnanjohtajien uudenvuodentervehdyksessä. Hyviä asioita on kuntiimme luvassa ja molemmat kunnat tulevat selviämään mahdollisista kriiseistäkin, kunhan kehitämme yhteistyötä ja uskomme tulevaisuuteen.

Suomessa toimi 1920-luvulla taiteilija- ja kirjailijaryhmittymä, joka nimettiin Tulenkantajiksi. Ryhmällä ei liene mitään tekemistä enää nykypäivän kulttuurin tai suomalaisten kanssa, mutta ryhmän hyvä ja kuvaava nimi putkahtaa aina joskus mieleen.

Viimeksi Tulenkantajat tuli mieleeni, kun haastattelin tämän viikon Naamatusten-henkilönä olevaa Sami Pilvilää.

Sami on kotiseudulleen palannut muusikko, joka haluaa tehdä kaikkensa sen eteen, että Ylitornio ja Tornionlaakso laajemminkin kehittyy parempaan suuntaan. Me emme ehkä itse osaa arvostaa täällä olevia mahdollisuuksia, emme luonnon kauneutta emmekä ilmeisesti ainakaan sitä rauhaa, jota hälinän ja kiireen keskeltä tulevat täällä ihailevat.

Nuoriso tuntuu haluavan kiireesti pois täältä ja moni sanoo, ettei ikinä palaa, kun pois pääsee.

Sami ei koskaan sanonut jäävänsä maailmalle, hän tiesi tulevansa takaisin. Hän vakuuttaa, että suurin osa täältä lähtevistä kaipaa hyvinkin pian takaisin.

Tulenkantajaksi Sami sopii sen vuoksi, että hänellä on suuria ajatuksia, visioita, ja jo työn alla olevia suuria projekteja, joiden kautta Ylitornion imagoa nostetaan valtakunnallisesti myös kulttuurin saralla.

”Miksi ajatella pienesti, jos voi ajatella suuresti?”

Onhan meillä täällä molemmin puolin jokea myös ”ei se kannatte” -lause, jolla voidaan herkästi torpata kaikki jostakin innostuneiden ihmisten esitykset. Toivoisin, että voisimme kokonaan hylätä tuon ”ei se kannatte” -mentaliteetin ja alkaa sen sijasta ajatella asioita suuresti.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?