Toimittaja: Minna Siilasvuo

Toimittajanurani alkuaikoina varsinkin eduskuntavaalit olivat vielä – ainakin teoriassa – niin suuri ja merkittävä juttu, että myös tornionlaaksolaisissa ravintoloissa järjestettiin vaalivalvojaisia.

Toiveikkuus oli ehkä ylimitoitettua, sillä kun riensin vaali-iltana juttukeikalle, tavoitin sieltä tasan yhden asiakkaan. Hänkään ei ollut kiinnostunut vaalien lopputuloksesta. Olipahan vain lähtenyt nauttimaan yhden huurteisen, kun ravintola oli varta vasten auki.

Noita vuosien takaisia vaalivalvojaisia vähemmän kiinnostusta herättivät sunnuntaiset presidentinvaalit, joiden tulos oli liian nopeasti liian selvä. Tylsää.

Maanantai toi onneksi ainakin pellolaisille vaalijännitystä, sillä kuntaan päästiin lopultakin valitsemaan uusi kunnanjohtaja. Kaksi kilpailijaa alkuperäisestä 14 hakijan joukosta oli päässyt loppumetreille. Tai niin ainakin luultiin.

Pellon valtuustosalissa oli suuren urheilujuhlan tuntua, sillä yleisöä oli paljon, eikä sekään riittänyt. Yleisöä oli koko ajan enemmän! Kynnelle kykenevät viranhaltijat ja luottamushenkilöt kantoivat esiin lisää tuoleja. Valtuutetut patistettiin turvallisesta takarivistä puheenjohtajiston valvovien silmien alle, jotta saliin saatiin lisää tilaa yleisölle.

Kerrassaan harvinaista.

Pellon valtuustossa äänestetään aina, jos suinkin voidaan. Nyt siihen oli mahdollisuus, ja sitä myös käytettiin.

Kun kävi ilmi, että kunnanjohtaja valitaan vaalilla, tarjoutui valtuutetuille tilaisuus äänestää ketä tahansa ehdot täyttävää hakijaa. Sitä mahdollisuutta ei käytetty.

Harmi sinänsä, sillä jokainen olisi kerrankin voinut äänestää yksin omaa ehdokastaan. Siinä tapauksessa tilanne olisi ratkaistu arvalla, olisihan kyseessä ollut tasapeli. 13 kelpoisuusehdot täyttävää hakijaa ja 13 ääntä.

Kun Eero Ylitalo valittiin yhden äänen enemmistöllä Pellon uudeksi kunnanjohtajaksi, yleisö alkoi taputtaa. Suosionosoitukset kestivät sen verran pitkään, että jonkun olisi pitänyt ehdottomasti käydä edessä pokkaamassa.

Ehkä sekin aika vielä tulee. Kunnallispolitiikka on pahuksen jännittävää, mutta jää nähtäväksi, rikotaanko valtuuston kokouksen maanantaista yleisöennätystä ihan lähivuosina. Tai koskaan…

Kaikki eivät nimittäin tiedä, millaisia jännitysnäytelmiä siellä esitetään.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?