Toimittaja: Kaisu Niska

Viime viikolla vietettiin Nenäpäivää ja autettiin maailman lapsia. Keräyssumma taisi olla suurin miesmuistiin.

Auttaminen on tärkeää. Myös maailmanlaajuinen auttaminen, silloin kun meillä on siihen mahdollisuus. Isojen järjestöjen kampanjoista voidaan toki aina kysyä ja asettaa kyseenalaiseksi, kuinka suuri osuus kerätyistä varoista menee oikeasti sinne, missä varoja tarvitaan, ja kuinka suuri osuus jää järjestöjen hallintoon ja palkkojen maksuun.

Ilman järjestelmällistä organisaatiota, ilman toimihenkilöitä, ei avustustoiminta onnistuisi. Vapaaehtoisia tarvitaan ja heitä, jotka tekevät työtään suurella sydämellä ilman korvausta, mutta tarvitaan myös niitä, jotka pystyvät pitämään langat käsissään ja organisoimaan suuret linjat ja avustusten perille menon.

Niin kauan kuin emme pysty hyppäämään sellaisiin tehtäviin, ei meillä ole juurikaan muuta mahdollisuutta kuin auttaa pennosillamme – tai senteillä ja euroilla. Välittämättä siitä, että vain pieni osuus siitä menee suoraan kehitysmaiden lapsille. Osa kuitenkin menee ja sillä osalla pystytään tekemään paljon.

Autettavia kohteita löytyy meille kaikille kuitenkin myös täällä Suomessa. Vaikka olemme hyvinvointivaltio, meillä on kaltoin kohdeltuja lapsia ja nuoria. Kaikki lapset eivät Suomessakaan pääse iltaisin kotiinsa lämpimän peiton alle nukkumaan.

Meillä elää myös siltojen ja veneiden alla ihmisiä, joita ei haluta minnekään. He etsivät ruokansa roskiksista, toisten pois heittämistä jätteistä.

Joskus tuntuu siltä, että kansainvälisen auttamisen ja suurten kampanjoiden huumassa meiltä unohtuu oman maamme todellinen tilanne. Pelkästään Suomessa järjestetyt auttamiskampanjat ja keräykset eivät saa aikaan sellaista intoa ja auttamishalua, kuin suuresti televisiossa tehdyt nenäpäivät ja muut kansainväliset kampanjat.

Riennämme kummiksi kehitysmaan lapsille. Hyvä niin. Voisimme ryhtyä kummiksi myös suomalaisille lapsille.

Näin lähestyvän joulun alla voisimme itse kukin vaikka miettiä, millaista avuntarvetta löytyy ihan läheltä. Naapurista seinän takaa tai muutaman sadan metrin päästä samalta kylältä.

Auttaminen antaa hyvän mielen ja hyvän voi pistää kiertämään.

Vaikka se ei näkyisikään televisiossa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?