Toimittaja: Minna Siilasvuo

Suomen Lehdistön tuoreehko uutiskirje Sähke kertoi monta mielenkiintoista alaansa liittyvää asiaa. Britannian viestintäviranomainen teetti kesällä tutkimuksen nettiuutisten käyttötavoista. Kävi kuten usein käy: tutkimus osoitti todeksi sen, mitä uutisten kuluttajat olivat jo aavistelleet.

Jatkuva uutistarjonta netissä johtaa uutisten huolettomaan ja pintapuoliseen lukemiseen. Lisäksi uutiset ja muu nettisisältö menevät kuluttajien mielessä sekaisin, sillä useimmat seuraavat uutisvirtaa puhelimellaan – siis esimerkiksi Facebookin välityksellä.

Uutisten ylitarjonta saa ihmiset myös pelkäämään, että jotain tärkeää pääsee livahtamaan ohi silmien, jos seurantaan tulee pienikin tauko.

Uutispuuroon voi todellakin hukkua.

Lehtiä luetaan – tai jätetään lukematta – muidenkin asioiden kuin uutisten takia. Paikallislehti on tuskin kenenkään lukulistalla varsinaisena uutislähteenä. Sen merkitys on toisaalla, ja hyvä niin.

Keneltäkään on tuskin jäänyt huomaamatta, että printtimedia on ongelmissa. Syitä on monia. Kun painettu lehti ilmestyy, useimmat sen uutiset ovat jo vanhoja. Lehden pitää tarjota lukijoilleen jotakin muuta, eikä sekään välttämättä riitä. Tilaajamäärät putoavat, lehdet ohenevat ja jutut vähenevät.

Maailmalta kuuluu kuitenkin muunkinlaisia uutisia. Rikkaat yksityishenkilöt ovat halukkaita sijoittamaan rahaa mediayhtiöihin paitsi Yhdysvalloissa, myös Keski-Euroopassa. Viimeisin yksityinen laatulehden tukija on tsekkiläinen miljardööri Daniel Křetínský, joka osti osuuden arvostetusta ranskalaisesta Le Mondesta.

Aina voi tietysti olla hieman varpaillaan sen suhteen, haluavatko uudet lehtialan rahoittajat jättää peukalonjälkensä myös lehden sisältöön.

Ehdottomasti söpöin uutinen oli se, että ruotsalainen Dagens Nyheter järjestää lukijamatkan Eurooppaan – junalla! Matka suuntautuu Ruotsista Italiaan, eikä sen ideana ole tuottaa voittoa, vaan osoittaa, että junamatkan järjestäminen on mahdollista. Mahtava ajatus!

Noin 20 000 kruunua maksava matka on samalla lehden kädenojennus lukijoille, jotka toivovat lehden huomioivan liikenne- ja matkailujutuissaan ilmastonmuutoksen.

Kiinnostaisikohan moinen matka tornionlaaksolaisia seikkailijoita?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?