Toimittaja: Kari Kaulanen

Tässä ja kolmessa seuraavassa lehdessä on teemana yrittäjyys. Kahdella ensimmäisellä viikolla keskitytään Ylitornioon, jälkimmäisillä on Pellon vuoro. Teemaviikkojen aikaan järjestetään myös perinteiset yrittäjäjuhlat, joissa palkitut vuoden yrittäjät esitellään Meän Tornionlaaksossa.

Yrittäminen itsessään on harvoin juhlaa. Siinä tuntee usein olonsa pieneksi, yksinäiseksi ja epävarmaksi yhteiskunnan ja byrokratian vaatimusten keskellä. Onneksi apua saa esimerkiksi tilitoimistoilta eikä verottajaakaan tarvitse enää pelätä.

Silti parasta tukea tarjoavat toiset yrittäjät. Myös yhdessäolo ja hauskanpito kerran vuodessa ovat siis paikallaan.

Syksyn aikana on käyty kovaa taistelua irtisanomislain muuttamisesta pienten yritysten kohdalla. Ammattiyhdistysliike on käyttänyt järeää lakkoasetta ja antanut ymmärtää, että lakimuutos johtaisi yrittäjien täydelliseen mielivaltaan.

Ottamatta kantaa siihen, oliko hallituksen esitys paras mahdollinen vaihtoehto työllistämiskynnyksen alentamiseksi on sanottava, että ay-liikkeen asenne pieniä yrittäjiä kohtaan on ollut suorastaan loukkaava.

Eihän kukaan palkkaa työntekijää, jotta voisi antaa hänelle potkut. Se tehdään siksi, että yritys voisi kehittyä ja mennä eteenpäin. Usein myös siksi, että yrittäjä itse pääsisi edes hieman helpommalla.

Olen itse ollut yrittäjä vuodesta 1983 lähtien. Olen palkannut yli 20 työntekijää ja irtisanonut kolme. Yhden jatkuvan myöhästelyn vuoksi, kaksi taloudellisin perustein. Kumpikaan ei ollut mukava tehtävä, eli ei kukaan irtisano ihmisiä huvikseen.

Hallitus perusteli irtisanomisen helpottamista sillä, että se rohkaisisi yrittäjiä työllistämään.

Uskon, että se olisi toiminut. Tosin uskoni perustuu yksinkertaisen ihmisen ajatteluun. Laki olisi koskenut pyöreästi 200 000 yritystä, joista tutkimuksen mukaan kuusi prosenttia olisi lain voimaantultua palkannut yhden työntekijän. Se olisi tarkoittanut toistakymmentätuhatta uutta työpaikkaa. Ei huono.

Nyt asiaa ratkotaan isommalla porukalla. Aika näyttää, mikä muuttuu ja mihin suuntaan, vai muuttuuko mikään.

Päätöksiä odotellessa on sopiva aika rentoutua yhdessä. Kokemusteni mukaan yrittäjäjuhlat sekä Ylitorniolla että Pellossa ovat nimensä veroisia. Juhlia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?