Toimittaja: Kari Kaulanen

Kun ihminen oli alkanut toipua median maalaamista, ilmastonmuutoksen aiheuttamista kauhukuvista, eteen hahmoteltiin jo uusi uhka: tekoäly.

Edesmennyt maailmankuulu fyysikko Stephen Hawking on sanonut, että ”tekoäly voi olla pahinta, mitä ihmiskunnan historiassa on nähty”.

Samoilla linjoilla ovat muun muassa ruotsalainen tiedemies Max Tegmark ja suomalainen toimittaja Pekka Vahvanen, joka ennustaa kirjassaan, ”kuinka digitalisaatio tuhoaa kaiken meille arvokkaan”.

Kun vielä lisätään Vladimir Putinin ennustus, että se, joka hallitsee tekoälyä, hallitsee maailmaa, kauhukuva on valmis. Tällä miehellä on ydinaseen laukaisunappi. Sellainen on myös miehellä, joka ei saa sateenvarjoaan suljetuksi, vaan jättää sen muiden tehtäväksi.

Tekoäly voittaa jo ihmisen niin shakissa kuin lautapeleissä. Se kertoo, miten pääsemme määränpäähän ja näyttää liikenneruuhkien pituuden. Kun kirjoitan tätä, se alleviivaa punaisella tekemäni kirjoitusvirheet. Se saa aikaan asioita, joita on nähty tieteiselokuvissa, mutta ei ole uskottu koskaan tapahtuviksi. Oikeasti emme tiedä, mihin kaikkeen se jo pystyy. Ehkä hyvä niin.

Kuitenkin tekoälyä kehitetään jatkuvasti ja Suomessakin sijoitetaan suuria summia digitalisaatioon.

Me tavalliset ihmiset kuljemme päivät pääksytysten tekoäly taskussamme. Jos annamme sille mahdollisuuden, se kertoo illalla lähes kaiken, mitä olemme päivän aikana tehneet.

Kieltämättä ilmastonmuutosuutisointia on tullut joka tuutista eikä siinä ole paljon ilonaiheita pilkahdellut. Tekoälyn vaaroista on onneksi puhuttu vähemmän.

Kuin vastapainoksi uhkakuville lehtiin on ilmestynyt myös juttuja siitä, kuinka hyvin asiat kuitenkin ovat. Kerrotaan, kuinka ilmastonmuutoksen torjuntaan on olemassa jo hyviä keinoja ja lisää kehitetään koko ajan.

Lisäksi muistutetaan monista muista asioista, jotka ovat paremmin kuin ennen. Yksi niistä ovat digitalisaatio ja sen tuomat mahdollisuudet.

Maapallo on kestokykynsä rajoilla, mutta väkiluku sen kuin jatkaa kasvuaan. Suomessa taas ollaan huolissaan syntyvyyden vähenemisestä. Kun seuraa maailman tapahtumia – vaikka ei edes haluaisi – on helppo ymmärtää niitä, jotka ovat huolissaan pienten lastensa tulevaisuudesta. Ja niitä, jotka eivät halua edes hankkia lapsia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?