Toimittaja: Kaisu Niska

Päivä lyhenee vielä reilun kahden kuukauden ajan, mutta kuitenkin elämme pimeintä aikaa juuri nyt. Ainakin iltaisin, jos sataa vettä ja asfaltti kiiltää mustana vesisateessa.

Liikenneturvan tekemän seurannan mukaan 40 prosenttia jalankulkijoista käyttää heijastinta ja 44 prosenttia pyöräilijöistä on varustanut pyöränsä valolla. Pyörässä on myös lain mukaan käytettävä valoja hämärällä ja pimeässä. Ilman valoa ajamisesta voi saada 40 euron rikesakon.

Kaikesta huolimatta Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska sanoo, että suhtautuminen heijastimien käyttöön on parantunut. Heijastimia halutaan käyttää ja niitä pidetään tärkeänä. Heijastimen puuttumisen syynä on Petri Niskan mukaan useimmiten unohdus.

Jos edellisvuoden käytössä ollut heijastin on teillä tietymättömillä, olisi hyvä voida hankkia uusi mahdollisimman helposti.

Itselläni oli viime talvena heijastinliivi ja etsin sitä pimeän tultua kissojen ja koirien kanssa, mutta en löytänyt. Sitten muistin, että heitin sen keväällä pois, koska heijastimet olivat kuluneet.

Lähdin ostamaan uutta. Ensimmäisestä kaupasta ei löytynyt, ei toisesta eikä kolmannestakaan. Näissä oli mukana liike, jossa myydään vaatteita metsureille ja muille työmiehille, mutta siis – ei heijastinliivejä. Arvelin jo, että on lähdettävä käymään joen takana naapurikunnan rautakaupassa, mutta vielä päätin piipahtaa yhdessä liikkeessä. Sieltä löytyi.

Autoilijan silmin katsottuna näkymättömiä ihmisiä kulkee syksyn pimeillä teillä aivan liikaa, mutta voisiko yhtenä syynä olla sekin, ettei esimerkiksi heijastinliivejä löydä kuin sattumalta. Tavallisia vaatteeseen hakaneulalla tai klipsillä kiinnitettäviä heijastimiakaan ei löydy kaikkialta. Ei myöskään nauhoja, jollaisen voisi kieräyttää hihan ympäri tai lahkeeseen.

Miksi heijastimien löytäminen on tehty meille vaikeaksi?

Heijastinliivejä, heijastinnauhoja, killuttimia sekä suihkutettavaa päivänvalossa näkymätöntä, mutta heijastavaa spraymaalia – kaikenlaisia heijastimia tulisi olla myytävänä jokaisessa kauppaliikkeessä ja lisäksi pankit, vakuutusyhtiöt ja muut tahot voisivat tarjota asiakkailleen ilmaisia heijastimia.

Heijastin on halvin mahdollinen henkivakuutus ja sen aika on juuri nyt.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?