Toimittaja: Kari Kaulanen

Tämmöistä ikämiestä ihmetyttää – ja niin vissiin pitääkin – kun lukee, että läheskään kaikki koululaiset eivät syö kouluruokaa, vaikka se tarjotaan heille ilmaiseksi.

Karun totuuden kertoo YLE:n tekemä selvitys, jossa kouluruokakyselyyn vastasi yli 70 000 8.–9.-luokkalaista.

Syiksi ruuasta kieltäytymiseen nousi kolme ylitse muiden: ruoka on huonoa, koska kaveritkaan eivät syö ja ei ole nälkä.

Voi olla, että ruuan laatu ei ole keskuskeittiöiden aikana aivan sitä, mitä silloin, kun se tehdään koulun omassa keittiössä. Mutta vaikea uskoa, että se olisi silti huonoa, ainakaan jos keskuskeittiö ei ole kovin kaukana.

Jos taas alkaa kavereiden perässä kulkea, saa kulkea lopun ikäänsä.

Parhaiten ymmärrän viimeisen syyn eli sen, että ei ole nälkä. Kansakoulun ensimmäisellä luokalla ruokatunnit olivat minulle kauhistus, sillä ruokahaluni oli olematon. Siihen aikaan oli myös istuttava pöydässä keittäjän julman katseen alla ja yritettävä nieleskellä sekä ruokaa että itkua.

Sittemmin selvisi, että minulla oli anemia. Se parani rautaa syömällä, ja ruokakin alkoi maistua. Samalla katosi ruokatuntien pelko, mikä helpotti elämää kummasti.

Nyt kouluruokailuun ei ilmeisesti ole pakko osallistua. Niinpä ei yllätä, että nimenomaan kaupunkien lapset välttelevät sitä enemmän kuin maalaispaikkakuntien koululaiset. Nykytyylillä ilmaistuna: koska Mäkkäri, Hese ja mitä niitä kaupunkipaikoissa onkaan.

Kuten asiaan kuuluu, selvityksen tuloksista voi käydä katsomassa oman kuntansa tilanteen.

Ilahduttavaa onkin todeta, että Pellon koululaiset ovat sallalaisten jälkeen Lapin ahkerimpia kouluruokailijoita. Silti Pellossakin 15 prosenttia jättää tuon vanhempien verorahoilla kustannetun edun käyttämättä. Ylitornion lukuja listalta ei löydy.

Omiin kokemuksiini perustuen en missään nimessä halua, että lapsia pakotettaisiin syömään. Sen sijaan voitaisiin kyllä harkita ruokailuun osallistumisen pakollisuudesta kiinni pitämistä.

Yhdeksi vaihtoehdoksi on esitetty myös ruokailun muuttamista maksulliseksi niin, että on maksettava, söi tai ei.

Ja tietenkin voitaisiin myös mennä sivistysvaltiona itseään pitävän Amerikan ja useimpien muiden maiden malliin, eli siihen, että jokainen toisi kouluun omat eväät.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?