Toimittaja: Minna Siilasvuo

Nykyään puhutaan paljon ”laatikon ulkopuolelta” ajattelemisesta eli suomeksi luovasta ajattelusta. Maailma muuttuu vinhaa vauhtia, ja monen asian on muututtava, että pysymme mukana kelkassa.

Tarvitsemme uusia toimintatapoja ja uusia välineitä. Niiden löytämiseksi tarvitsemme myös uusia tapoja ajatella tuikituttuja asioita.

Uuden näkökulman löytäminen perin pohjin tutuksi käyneeseen asiaan on kaikkea muuta kuin helppoa. Ajatukset luiskahtavat helposti entisille urilleen, ja jokainen talviautoilija tietää, miten työlästä urasta pois ponnisteleminen voi olla.

Pahimmassa tapauksessa kuljettaja voi menettää ajokkinsa hallinnan ja päätyä pöpelikköön tai kinokseen.

Urautuminen vaanii meitä kaikkia. Toimittajan on vaikea keksiä uutta näkökulmaa tapahtumaan, joka toistuu jokseenkin samanlaisena vuodesta toiseen. Opettajan ei ole yhtään helpompaa kehitellä uusia tapoja herättää oppilaittensa kiinnostus opiskeluun.

Uskaltaisin veikata, että myös kunnanvaltuutetuilla pukkaa hikeä, kun tarvitaan uutta ajattelua ja uusia ideoita. Saattaa tietysti löytyä sellaisiakin, jotka ovat valmiita jatkamaan hamaan hautaan saakka kyseenalaistamatta omia ajatuksiaan ja mielipiteitään…

Onneksi Tornionlaakson kuntien valtuustoissa luupäät ja luutuneet ajattelijat loistavat poissaolollaan. Sekä Ylitorniolla että Pellossa nimittäin herätellään uusia ajatuksia asioista, jotka ovat olleet nykyisellä tolallaan aikojen alusta.

Ylitorniolla on keskusteltu lukion siirtämisestä kannatusyhtiön hoivista kunnan syliin. Ehkä niin ei tule käymään, mutta jo pelkkä ehdotus on saanut kuntalaisten rivit yhdistymään lukion säilyttämisen puolesta.

Pellossa taas yrittäjät ovat heittäneet ilmaan huikean ajatuksen: perustetaan kiinteistöyhtiö, jossa kunta, yritykset ja yksityiset kuntalaiset voisivat olla osakkaina. Yhtiö rakennuttaisi uuden koulukeskuksen Kauppatielle Armas Kriston lahjoittamalle tontille.

Suunnitelman toteutuminen piristäisi takuulla kyläkuvaa.

Luovasti ajatteleminen ei ole ainakaan minulle luontaista, mutta sitä voi kuulemma harjoitella. Alkuun pääsee vaikka istumalla ruokapöydässä eri paikkaan kuin tavallisesti tai harjaamalla hampaat ”väärällä” kädellä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?