Toimittaja: Minna Siilasvuo

Edesmennyt mummuni loukkaantui verisesti, kun lääkäri epäili hänen nuhansa olevan allergista. ”Minulla ei oo allergiaa, eikä oo muillakaan”, mummu tiuskaisi, eikä lääkärillä ollut siihen nokan koputtamista.

Niistä ajoista on vierähtänyt jo vuosia, ja myöhään aikuisiällä olen itsekin saanut perheeseeni allergikon avioliiton kautta. Allergia ei ole kuitenkaan näytellyt lapsuudessani eikä nuoruudessani minkäänlaista osaa. Ihan outo juttu siis.

Luin juuri Ylen uutisesta, että Suomessa on ollut jo kymmenen vuoden ajan käynnissä kansallinen allergiaohjelma, joka nyt päättyy. Ohjelman tulokset julkistetaan marraskuussa.

Kävin joskus reilut 15 vuotta sitten Turussa tekemässä juttua Allergiasairaalasta. Sen silloinen johtaja paljasti monien tutkimusten osoittavan, että altistuminen eläinpölylle ensimmäisen ikävuoden aikana suojaa lasta allergioilta myöhemmässä vaiheessa. Esimerkiksi pelkkä maatilalla asuminen ei auttanut asiaa, vaan eläinpölyn kylväjän piti asua sisätiloissa.

Mielenkiintoista tietoa – joka oli silloin uutta – ei kuitenkaan saanut missään tapauk-
sessa laittaa lehteen, koska ”minut luultavasti lynkattaisiin”. En laittanut, sillä en halunnut tunnolleni lääkärin lyttäämistä.

Myöhemmin, eli vuonna 2008 syntyneessä kansallisessa allergiaohjelmassa uskotaan myös siedätykseen. Lastenallergologi Tiina Reijonen toteaa allergioiden olevan pikkulasten tauteja. Jopa kolmannes alle vuoden ikäisistä lapsista saa oireita jostakin, mutta oireet katoavat vajaassa puolessa vuodessa.

Kananmuna- ja lehmänmaitoallergiatkin hiipuvat yleensä kolmeen ikävuoteen mennessä, mutta usein allergiaruokavalio jää voimaan ihan varan visseydeksi. Nyt siitä pyritään eroon terveydellisistä, taloudellisista ja käytännöllisistä syistä.

Vaikean yleisreaktion aiheuttavia ruoka-aineita ei tietenkään siedätetä kotioloissa, vaan ne tutkitaan erikoissairaanhoidon piirissä. Lieviä oireita aiheuttavia ruoka-aineita sen sijaan voi siedättää kotonakin.

Lieviä allergioita ei enää oteta huomioon kouluruokailussa, vaan allergiaruokavalion saadakseen lapsella täytyy olla terveydenhuollon lausunto. Näin ainakin muualla Suomessa…

Kyllä lapsikin tietää, mikä ero on lievän ja vakavan välillä. Kukapa haluaisi pelkästään huvin vuoksi myöntää sairastavansa lastentautia!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?