Toimittaja: Kari Kaulanen

Viikon aikana olen tutustunut kahteen erilaiseen näkemykseen kiintiöpakolaisuudesta.

Toisaalla tässä lehdessä on Jussi Halla-ahon mielipide asiasta. Se sisältää varmasti, jos ei totuutta, niin sen siemenen. Haluan kuitenkin uskoa, että halu auttaa on pakolaisia vastaanottavissa kunnissa vähintään yhtä suuri kuin taloudellisen edun tavoittelu. Ehkä jopa suurempi.

Tietenkin kunnille, joiden väki vähenee koko ajan, on tervetullutta saada uusia asukkaita ja heidän myötään niin korvaus-ta valtiolta kuin ostovoimaa alueen yrityksiin. Mutta ilmaiseksi ne eivät tule.

Hyvä osoitus siitä on Ylitornio, joka odottaa syyskuun alussa toista kiintiöpakolaiserää ja vuoden kuluttua kolmatta.

Viikon 33 keskiviikkona Ylitorniolla vietettiin pakolaisilta, josta kerrotaan tämän lehden keskiaukeamalla. Auditorioon olisi toki mahtunut monikertainen määrä väkeä kuulemaan tosiasioita kiintiöpakolaisuuden merkityksestä kunnalle ja vuoden Ylitorniolla viettäneiden syyrialaisten ajatuksia.

Kuitenkin se, mitä nämä uudet ylitorniolaiset kertoivat kokemuksistaan, antoi ymmärtää heidän olevan enemmän kuin tyytyväisiä paikallisten ihmisten suhtautumiseen heihin.

Vähäisin syy siihen ei ole se tapa, jolla Ylitornion kunta on asiaa hoitanut. Uusia kuntalaisia ei ole jätetty yksin. Kunta on palkannut pakolaisohjaajan ja opettajan, joka keskittyy syyrialaislapsiin ja heidän saattamiseensa osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Emme tiedä, mitä nämä ihmiset ovat kokeneet. Kuitenkin jo pelkästään neljän vuoden kontissa asuminen pakolaisleirillä on kokemus, jollaista on vaikea kuvitella puhumattakaan siitä, mitä he ovat nähneet sodan keskellä kotimaassaan.

Sen jälkeen he ovat muuttaneet täysin vieraaseen maahan, jonka kulttuuri ja kieli ovat outoja ja sää kuin toiselta planeetalta. Sopeutumista lienee kuitenkin helpottanut se, että perheet ovat saaneet pysyä yhdessä.

Ylitorniolaiset saivat lähes ylenpalttista kiitosta uusilta kuntalaisilta. Kunnan toiminta on saanut tunnustusta myös valtakunnallisesti, mistä sitä on syytä onnitella.

Jännityksellä odotan, milloin Pellon kunta saa aikaan päätöksen ottaa vastaan ensimmäiset kiintiöpakolaiset.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?