Toimittaja: Minna Siilasvuo

”Sie se vain paisut”, totesi puolituttu mies ohikulkiessaan ystävälleni, joka on arvossapidetty yrittäjä. Oliko tuo kommentaattori – kuulemma mukava mies – rehellinen suorasuu, ajattelematon ääliö vai ilkeä ihminen, joka halusi loukata toista?

Ystäväni oli niin tyrmistynyt, että meni täysin sanattomaksi. Kerrankin.

Tiedän monia ihmisiä, jotka kehuskelevat olevansa suorapuheisia ja rehellisiä. He pitävät oikeutenaan arvostella kenen hyvänsä ulkonäköä, pukeutumistyyliä, kotia, ystäviä ja elämäntapaa. Rehellisyys ennen kaikkea!

Suomalaiset arvostavat rehellisyyttä, mikä on tietysti kerrassaan hieno asia. Ehkä olisi kuitenkin aiheellista pohtia, onko kyse rehellisyydestä vai jostakin muusta, kun siirrytään arvostelemaan lähimmäisen ulkonäköä.

Erityisesti naiset ovat alttiita ulkonäköön kohdistuvalle arvostelulle. Nainen on aina vääränlainen: liian lihava tai laiha, liian pitkä tai pätkä, liian vanha tai nuori, liian kaunis tai ruma, liian älykäs tai tyhmä, milloin mitäkin.

Onko nainen sitten koskaan sopiva ja oikeanlainen? Varsinkin ylipainosta huomautellaan herkästi, mutta annapa olla, kun ylipainoinen nainen laihtuu syystä tai toisesta. ”Kylläpä sie olet mennyt vanhan ja huonon näköiseksi! Onko sinulla joku sairaus?” Eipä ollut hyvä sekään…

Ihan oma lukunsa on tietysti se, mitä alituinen ulkonäön arvostelu tekee itsetunnolle. Varsinkin nuoret oppivat nopeasti, että ulkonäköasioissa voi toimia ainoastaan väärin. Vaikka ihminen olisi muuten kuinka hyvä ja mukava, ainakin vaatteet ovat väärät, huonosti valitut ja epäpukevat. Siitä on soma alkaa.

Tasa-arvo on monessa muussa asiassa vielä melkein saavuttamattomissa, mutta ulkonäön arvostelussa naiset ovat kirimässä miehiä kiinni. Valitettavasti. Miehetkään eivät ole enää turvassa kaljuineen, kaljamahoineen ja lökäpöksyineen.

Myönnän, että ulkonäöllä on väliä. Ellei olisi, kaikki pitäisivät siimahäntäisiä rottia ja pörröisiä oravia yhtä suloisina.

Ulkonäkö ei kuitenkaan ole ainoa eikä edes tärkein asia kenenkään kohdalla. Se on hyvä pitää mielessä ennen kuin aukaisee suunsa ja sanoo taikasanat: ”Oletpa sie lihonut ja vanhentunut.”

Luultavasti asianomainen on uusista ulottuvuuksistaan hyvinkin tietoinen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?