Toimittaja: Kaisu Niska

Niin loppuivat Ylitorniolla Niurossa pidetyt yhteislauluillat ennen kesän loppumista jo heinäkuussa, kun väkeä ei tilaisuuksiin tullut tarpeeksi. Tapahtuman järjestäjä kertoi olleensa ”satavarma”, että tilaisuus vetää ihmisiä ainakin viidenkymmenen hengen verran joka kerta. Toisin kävi, enimmillään lienee ollut reilu kaksikymmentä.

Mietin, millainen olisi ollut tilaisuuden vastaanotto joen vastapäisellä rannalla. Voin olla väärässäkin, mutta sellainen mutu-tuntuma minulla on, että siellä väkeä olisi yhteislauluiltoihin riittänyt. Naapurit tykkäävät laulaa – ainakin televisiossa joka kesä esitettävässä Allsång på Skansen -ohjelmassa. Kertooko se sitten koko totuuden?

Olisiko Niuroonkin pitänyt saada televisio kuvaamaan illat ja lähetys tulla suorana aina viikoittain? Kyllä varmasti silloin olisi tapahtumaan riittänyt ainakin sen viidenkymmenen hengen verran laulajia, mutta televisio-ohjelman tekoon tarvitaan paljon enemmän. Pitäisikö tuota kuitenkin esittää kokeiltavaksi ensi kesänä?

Allsång på Skansen -ohjelmassa ihmisten laulattajana on myös useita esiintyjiä, jotka ovat huippuluokan tähtiä. Sellaisten paikalle saaminen maksaa, mutta kannattaisiko se? Silloin pitäisi tapahtumaan tulla väkeä jo muualtakin kuin omasta kunnasta. Takkiin voisi tulla ja pahasti.

Millä ylitorniolaiset saataisiin liikkeelle? Tätä kysymystä ovat kesän aikana miettineet useammatkin tahot. Onko viisasten kiveä löytynyt, se nähtäneen reilun viikon kuluttua ”Alkkulan elon etkoilla”, joka on yrittäjien yhteinen ponnistus Alkkulan vilkastuttamisen hyväksi.

Etkoille on kehitelty runsaasti monenlaista ohjelmaa, ja sitä on luvassa sekä lapsille että aikuisille. Toivottavasti etkot saavat väen liikkeelle ja raitin kauppaliikkeiden kesämyynnin pompsahtamaan hyviin lukemiin. Liikkeissä on nimittäin ollut varsin hiljaista näiden heinäkuisten helteiden aikana.

Tämän kesän helteet ovatkin ehkä syy myös tuohon pohtimaani yhteislauluillan väkimäärään. Kuka jaksaa istua auringon paahteessa laulamassa, jos mittari näyttää kolmeakymmentä? Mutta tuskinpa kolea sadesääkään olisi asiaa auttanut?

Toivokaamme kuitenkin kaunista ja lämmintä, mutta tarpeeksi viileää päivää etkoille, jotta ainakaan sää ei olisi haitaksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?