Toimittaja: Minna Siilasvuo

Saamme aika ajoin tapahtumanjärjestäjiltä ja lukijoilta harmistunutta palautetta, jonka alkusyy on sama. Järjestäjät moittivat, kun lehdessä ei ole ollut ennakkojuttua tapahtumasta ja paikalla on ollut vähänlaisesti väkeä. Lukijat puolestaan surevat, kun mielenkiintoinen tapahtuma on mennyt huomaamatta ohi.

Tähän vaivaan on olemassa lääke, jota voin suositella lämpimästi. Kesä- ja muistakin tapahtumista kannattaa olla yhteydessä paikallislehteen, ehkä jopa laittaa ilmoitus. Helppoa, ja tutkitusti tehokasta!

Nykyään kaikki kuulemma löytyy Facebookista tai tapahtumanjärjestäjien nettisivuilta. Varmasti löytyykin, jos jutuntekijöitten taustavoimana on laaja organisaatio, joka kaivelee työkseen kaikkien mahdollisten yhdistysten, yritysten ja yksityishenkilöitten sometodellisuutta.

Pienessä paikallislehdessä tilanne on hieman toisenlainen. Meän Tornionlaaksossa työskentelee kaksi vakituista toimittajaa, jotka tarvitsevat joskus vapaapäivän, ehkä lomankin. Kesän riennot on suunniteltava huolella, sillä pitää ehtiä melko moneen paikkaan.

Joskus meille ilmoitetaan tulevasta tapahtumasta todella hyvissä ajoin ja ilmoituskin tulee lehteen. Kiitos ja kumarrus esimerkiksi Raanujärven Loimun suuntaan! Juhlissa oli tupa täynnä. Kyllä ihmiset tulevat kun tietävät.

Toisinaan saamme tietää tapahtumista silkalla tuurilla. Riennämme silloinkin tekemään juttua, joskaan emme etukäteen. Se on harmi järjestäjien kannalta, sillä kesäaikana toimistollamme lappaa väkeä hakemassa lehteä ”että näkisi, mitä täällä tapahtuu”. Aina ei näe, ikävä kyllä.

Pitäisi tietysti katsoa Facebookista, mutta kaikki eivät ole siellä. Paikallislehden saattaa lukea kirjastossa tai baarissa, mutta harvemmin lounaspaikan pöydällä näkee lojumassa joutilasta Facebookia.

Ilmaisia lounaita ei kuulemma ole, ei myöskään ilmaisia lehtiä eikä ilmaista mainosta. Meille ei sada mannaa taivaasta, vaan ilmestymisen rahoittavat osittain tilaajat, osittain mainostajat.

Mitä useammat ottavat lehden omakseen, sitä parempaa ja monipuolisempaa lehteä meillä on mahdollisuus tehdä. Niin yksinkertaista se on.

Vielä on kesää jäljellä, ja arvattavasti myös kesätapahtumia. Ihan vain tiedoksi: paikallislehti luetaan tosi tarkkaan…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?