Toimittaja: Kaisu Niska

Porokolareita sattui viime vuonna yli neljätuhatta, mutta ilman porokellon kilkatusta kolareita olisi voinut olla paljon enemmän. Näin ainakin Lapin ELY-keskuksessa arvellaan ja niinpä Porokello-sovellukselle etsitään tuhatta uutta varoittavaa autoilijaa.

Porokello-sovellus on varoittavana käytössä tuhannella ammattiautoilijalla, minkä lisäksi sitä on saatu ladata älypuhelimeen varoitukset vastaanottavana sovelluksena. Vastaanottavia sovelluksia on ladattu lähes 50 000 kertaa.

Olen ollut kaksi kertaa kyydissä ammattiautoilijalla, jolla oli autossaan Porokello. Ensimmäisellä kerralla sovelluksesta oli hänen kanssaan puhetta ja hän piti sitä hyvänä keksintönä. Hän sai myös aiheen yhden hälytyksen tekemiseen.

Toisella kerralla totesin kuskille tyytyväisenä, ”ai sullakin on Porokello”, mutta hän ilmoitti, ettei sovellus ole päällä. Minä ihmettelin asiaa ja hän kertoi, että se kilkattaisi kaiken aikaa ja aivan tyhjän vuoksi.

Niin oli kuulemma käynyt; kello oli antanut hälytyksen toisensa jälkeen, mutta poroja ei ollut näkynyt kertaakaan.

”Ei porot pysy paikallaan, ei tuosta ole mitään hyötyä”, hän sanoi.

Ymmärrän sen, että hälytykset ärsyttävät, jos poroja ei koskaan näy, mutta toisaalta – puolisen tuntia aikaisemmin poroja on kuitenkin siinä paikkeilla liikkunut. Joku voi olla tien reunassa yhä edelleen. Tai niitä voi olla iso tokka lähtemässä ylittämään tietä.

Voi olla. Yhtä lailla voi olla, ettei ole.

Avainsana Porokellon käytössä on kuitenkin juuri varautuminen, tieto siitä, että poroja on vain hetkeä aikaisemmin nähty juuri siinä, missä ajat. Kun varoitus tulee, tiedät höllätä hieman kaasujalkaa ja varautua siihen, että poroja voi olla pian tien päällä.

Tämä toinen ammattiautoilija oli kuitenkin sitä mieltä, että Porokello on hyvä matkailijoille, jotka eivät osaa varautua poroihin. Täällä ikänsä ajellut kuski sanoi itse tietävänsä jo tiet ja alueet, missä poroja liikkuu, hän ei mielestään tarvinnut hälytyksiä.

Varmaan paikalliset asukkaat ne alueet tietävätkin. Itsekin osaan jo ennakoida, missä poroja on melko varmasti liikkeellä.

Porokello on kuitenkin todettu tähänastisista kokeiluista tehokkaimmaksi porokolareiden ehkäisijänä ja käyttäjien kokemukset sovelluksesta ovat olleet pääosin myönteisiä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?