Toimittaja: Minna Siilasvuo

Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti keskiviikkoaamuna uutisen, jota on osattu odottaa: sote-uudistuksen toteutus siirtyy. Uudistus aiotaan ajaa läpi vuoden 2020 aikana ja vuoden 2021 alusta meille luvataan yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista.

Maailma paranee merkittävästi myös muilta osin. Heinäkuun alusta alkaen – siis muutaman päivän kuluttua – taksiliikenne vapautuu lähes kaikesta sääntelystä. Elämme jännittäviä aikoja.

Lähitulevaisuuden takseja ajavat varsinaisten yrittäjien lisäksi osa-aikaiset ja sivutoimiset taksinkuljettajat. Auto voi olla millainen hyvänsä, taksin merkkiä ei enää tarvita ja taksamittarikin on vapaaehtoinen hankinta.

Asiakkaita lohduttanee tieto, että kuljettajilta vaaditaan edelleen ainakin voimassa oleva ajokortti.

Lappia koskeva, kiehtova uudistus on se, että Kela-taksien kilpailutuksen on voittanut yritys, jonka osaomistaja valmistaa taksamittareita. Kenellekään ei liene yllätys, että yksi Kela-korvauksen saamisen edellytys on se, että kuljettajalla on autossaan oikeanlainen taksamittari. Sitä ei kuitenkaan voi ostaa, vaan se on otettava 24 kuukauden leasing-sopimuksella.

Se kuulostaa minun korviini vähän kiristykseltä, mutta korvissani on ehkä vikaa.

Muuallakin kuin Lapissa on syytä muistaa, että heinäkuun alusta alkaen Kela-korvauksen voi saada ainoastaan, jos taksi on tilattu matkakeskuksesta. Lapissa se on kuopiolainen Pro-Keskus Oy.

Ihan oma lukunsa on uusi tietosuojalaki. Omalle kohdalleni varsinainen ongelma napsahti kohdalle kun äitini joutui Oulussa sairaalaan. Soitin sinne kysyäkseni, missä mennään.

Onneksi puhelimen toisessa päässä oli ystävällinen ja ilmeisen suurta siviilirohkeutta osoittava hoitaja, joka kertoi kuulumiset minulle, vaikka en ole ensisijainen omainen. En aio paljastaa nimeä, sillä olen tyytyväinen hänen apuunsa.

Ensisijaiseksi omaiseksi on merkitty meidän sisarusten yhteisellä päätöksellä käytännön syistä Oulussa asuva veljeni. Uuden tietosuojalain mukaan äidin kuulumiset saa kertoa vain hänelle, ja hän sitten levittää tiedon muille asianosaisille.

Ymmärrän pointin. Ymmärrän myös sen, että hoitajilla on enemmän aikaa hoitaa, jos kaikki sukulaiset eivät ole päntiönään kyselemässä, mutta silti…

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?