Toimittaja: Kari Kauppinen

Varmastikin kaikille on tullut jo selväksi, että edessä on jälleen vaalit. Jo toiset vuoden sisään. Äänestys alkoi eilen keskiviikkona.

Aluevaaleissa on kyse sosiaali- ja terveystoimen sekä pelastustoimen asioista. Ensi vuoden alusta kunnat eivät enää päätä näistä asioista, vaan koko Lapin aluevaltuusto. Pellon ja Ylitornion asioista saattaa päättää inarilainen tai sallalainen ehdokas.

Vaaleissa äänestetään siitä, miten rahaa käytetään. Sosiaali- ja terveystoimen menot ovat jokaisessa kunnassa ylivoimaisesti suurin menoerä, reilusti yli puolet. Omien arvojen mukainen äänestäminen kannattaisi kiinnostaa.

Vaikka aluevaaleista on povattu suurten asuinkeskusten menestystä, ei mikään ole varmaa ennen kuin tuloslaskennan päätyttyä. Jokaisen kannattaan antaa äänensä.

Vaalien jälkeenkin voi jokainen äänestäjä alkaa vaikuttamaan pitämällä ääntä oman paikkakunnan puolesta. Lähtökohtaisesti joka tapauksessa kaikkien aluevaltuutettujen pitäisi olla koko Lapin asialla palvelujen saatavuudessa. Käytännössä niin sanottua kotiinpäin vetoa tapahtunee.

Ennen kaikkea kannattaa ennen äänestämistä tutustua ehdokkaaseen ja hänen perusteluihinsa eri kannanotoista. Kyllä ja ei -vastaukset eivät välttämättä useinkaan anna selkeää kuvaa varsinkaan, jos kyse on kovin tunnepitoisista asioista, kuten joidenkin palveluiden lakkauttamisesta. Perusteluita kannattaa vaatia. Ne saattavat jopa yllättää.

Ehdokkailta toivoisi aktiivisuutta, ovat he sitten vaikka niin sanottuja ryhmänsä täyte-ehdokkaita, joiden ainoa merkitys on kerätä ääniä puolueelleen. Nykypäivänä varsinkin nuoret äänestäjät käyttävät mielellään sähköpostia ja sosiaalisen median kanavia.

Jokaisen ehdokkaan suoranainen velvollisuus on katsoa, onko viestejä tullut ja vastata niihin. Se on myös vaikuttamistyötä, jolla politiikan kiinnostavuutta pidetään yllä.

Aluevaalien ongelman on arvioitu olevan se, että ne eivät kiinnosta ja äänestysprosentti tulee jäämään alhaiseksi. Toivottavasti niin ei käy, sillä kuten todettua, kyse on niin suuresta rahamäärästä ja jokaista koskettavista lähipalveluista, että uurnille kannattaa käydä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?