Toimittaja: Kaisu Määttä

Maakunta- ja soteuudistuksen aikataulu. Synnytysten jatkuminen Länsi-Pohjassa. Aivan kohta alkavat jalkapallon MM-kisat. Punkkien leviäminen ja rokotteen tarpeellisuus. Juhannuksen sääennusteet. Sääsket. Lohen nousu Tornionjoessa.

Vaiko sittenkin Herra Koira?

Ja kyllä vain, se taitaa olla Herra Koira. Tämän hetken puhutuin uutinen Tornionlaaksossa. Ainakin, mikäli uskomme internetin somemaailmaa eli Facebookia, jossa jaetaan innokkaasti linkkiä Suomen Lapissa ja tällä hetkellä jossain Pellon seutuvilla jolkottelevasta isokokoisesta koirasta.

Koira on taivaltanut ilmeisesti jo kolmisensataa kilometriä, mikäli siitä saadut ensimmäiset havainnot pitävät paikkansa. Koiran omistajasta ei ole mitään tietoja, onko sellaista olemassakaan vai onko sellainen mahdollisesti itärajan takana. Koira on kuitenkin kiltti, eikä käyttäydy uhkaavasti.

Mutta se on arka ja kulkee pitkät matkat metsän suojissa, ja sen kiinni saaminen on vaikeaa. Kerran somessa jo tiedotettiin, että koira on saatu kiinni, mutta pian tuli uusi tieto, että se jatkaa karkumatkaansa.

Koira on aiheuttanut myös ainakin yhden vaaratilanteen juoksuttaessaan porotokkaa maantiellä, minkä vuoksi poliisi on antanut luvan sen lopettamiseen tarvittaessa.

”Tarvittaessa” tarkoittaa sitä tilannetta, että uusia vaaratilanteita syntyy. Ja lupa on annettu vain tietyille riistanhoitopiirin henkilöille, ei kenelle tahansa pyssymiehille.

Tämä lupa on kuitenkin saanut aikaan adressin, jonka oli eilen illalla allekirjoittanut jo noin 1600 ihmistä. Adressissa vaaditaan Herra Koiran kiinni ottamista väkivallattomasti ja että koiraa ei saa lopettaa.

Koiraihmisenä olen toki ihan samaa mieltä ja toivon, että se saadaan kiinni nätisti, mutta tässä niinsanotusti isompien asioiden keskellä mietin, mitä meistä ihmisistä kertoo tällainen suhtautuminen. Ehkä se kertoo vain hyvää; ainakin eläimen hätä koskettaa.

Entä ihmisen?

Onneksi sentään Länsi-Pohjan synnärin puolesta kiersi myös adressi jokin aika sitten. En muista, paljonko siihen saatiin allekirjoituksia, mutta koska synnärin tilanne on edelleen vaakalaudalla Mehiläisen lupauksista huolimatta, niin uusi adressikeräys sen puolesta saattaisi kannattaa.

Koko Länsi-Pohjan alueen synnyttävät äidit ja vauvat ovat kai sentään yhtä koiraa isompi asia?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?