Toimittaja: Kari Kauppinen

Sataa ja sataa. Lunta tulee. Saatamme kiukkuilla siitä hieman. Ei kannattaisi, vaan voimme miettiä myös tuon sateen arvoja yhteiskunnassa. Sillä lumen arvo on paljon. Lumihiutaleen arvo on muutakin kuin kauneus ja silkkinen kosketus poskipäillä.

Kukaan ei osanne laskea lumen valkoisuuden ja valon tuomaa mielihyvää ja arvoa mielenterveydelle. Kaamos on esimerkiksi pahasti syrjään rakennettuun maamme pääkaupunkiin verrattuna valoisaa aikaa silloin, kun musta joulu on etelässä käsillä. Eli lähes aina.

Eikä herkästi tule mietittyä lumen muitakaan ominaisuuksia rahassa todella pitkällä aikavälillä laskettuna.

Mutta ilman lunta emme olisi esimerkiksi pulkkamäessä. Sellainenkin on jo Ylitorniolla auki. Itse muistan lapsuudesta kaverien ja perheen kanssa lasketut mäet. Ei tarvinnut olla kummoisesti lunta, kun mäkeen mentiin. Pulkka raapi maanpintaa. Tuli riemu ja väsy. Ja kun nukutti hyvin, jaksoi aamusta koulupäivän. Jotakin jäi kai päähänkin.

Ennen kaikkea pulkkamäen yhteisestä tekemisestä tuli hyvä mieli. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Hyvä lähtee kiertämään. Hyvinvointikouluttaja käyttää sanaa flow siitä, kun kaikki alkaa rullata, energiaa riittää ja se luo sitä itsessään lisää. Ennen kuin koko sanaa keksittiin, me voimaannuimme pulkkamäessä.

Mutta tokihan lumi ja jää välillä kiukuttavat. Auton lasit ovat taas ummessa, kotiovi ei tahdo aueta pyryn jäljiltä, lumityöt ovat aika urakka varsinkin huonokuntoiselle ja sairastavalle. Mutta toisaalta kun lunta on tullut, meillä olisi mahdollisuus yhteisöllisyyteen ja auttamiseen, ja nuorilla pienimuotoiseen elinkeinon harjoittamiseen, kun omakotitalojen pihoja voisi kolata ja lapioida, raapia ne auton ikkunatkin.

Kaikessa voi nähdä hyvää ja pahaa, myönteistä ja kielteistä. Usein ne kohtaavat samassa asiassa. Asenne ratkaisee. Jos on lattea fiilis, kannattaa vähintäänkin avata netti ja katsella kuvia lumihiutaleista; ehkä mieluummin mennä ja tutkia neitseellistä pakkashankea. Kun sitä katsoo läheltä keskittyneesti, niin huomaa, millaisia taideteoksia hanki pitää sisällään.

Lumikin on yhteispeliä. Kun lumikiteet ovat syntyneet pilvissä ja kietoutuneet toisiinsa, ne ovat muodostaneet hiutaleen, joita ei todennäköisesti koskaan synny kahta samanlaista.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?