Toimittaja: Kari Kauppinen

Korona on piinannut meitä kohta kaksi vuotta. Ei uskoisi, kun lukee erilaisia keskustelupalstoja. Niin hukassa ihmiset ovat. Tosin tiedotuksen sekavuuskin on omiaan aiheuttamaan sitä, ja tietynlainen välinpitämättömyys, kuten pääministerin yökerhoreissu.

Mutta käydään nyt läpi pari seikkaa, jotta valheet eivät saa sijaa.

Kun on saanut kaksi rokotetta, voi silti sairastua, tartuttaa muita ja joutua sairaalahoitoon, jopa kuolla. Se ei silti tarkoita sitä, että rokotteita ei olisi kannattanut ottaa. Niiden avulla tauti on todennäköisesti paljon lievempi, ei tartuta muita niin helposti, sairaalahoidon tarve on epätodennäköistä eikä kuolemakaan ole välttämättä kovin lähellä.

Kolmatta rokotetta tarvitaan. Tilanne paranee sillä edelleen.

Voi olla, että rokotteita tarvitaan jatkossakin, ehkä pysyvästi. Ei todellakaan ole kyse suuresta viranomaisten, terveysalan osaajien ja lääkejättien diilistä, jolla sopimuskumppaneista leivotaan miljonäärejä.

Rokotteet ylipäätään ovat yhteiskunnassa tarpeen. Moni arvostelee koronarokotetta, että se voi aiheuttaa pahoja vahinkoja. Varmasti voikin. Niin voi jokainen rokote.

Toki esimerkiksi tuhkarokkorokotteen vaikutuksia on voitu tutkia pitempään kuin koronarokotteiden, mutta ei niitäkään luotu tyhjästä, vaan taustalla oli pitkäaikainen vastaavantyyppisten rokotteiden kehittäminen. Influenssarokotekin muuntuu vuosittain.

Vaikka tutkittua tietoa löytyy, joku epäilee jo mainittua tuhkarokkorokotettakin. Se voi todellakin aiheuttaa ongelmia. Kun rokote aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia, kyse on aina inhimillisestä tragediasta. Ilman rokotteita yhteiskunnassa kuitenkin sairastuisi ja kuolisi ihmisiä todella paljon. Rokottamalla yhteiskunta suojaa itseään. Niin tekevät rokotetutkin.

Tietenkään ei pidä väheksyä kenenkään päätäntävaltaa omaan kehoon. Mutta onko ihan ok, jos ilman rokotetta joutuu sairaalahoitoon ja vie tehohoitopaikkoja muilta sairailta tai suuronnettomuuteen joutuvilta? Silloin rokottamattomuus tappaa silläkin tavalla.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?