Toimittaja: Minna Siilasvuo

Joulu on täällä yhtä koska. Useimmille se on juhla, suuri tai pieni, hengellinen tai maallinen. Juhla kuitenkin. Tiedämme melko tarkkaan, mitä odotamme ja mitä tuleman pitää, pidimme siitä tai emme.

Yhtä selviä säveliä ei ole tiedossa seuraavan odotettavissa olevan merkkitapahtuman, ihka ensimmäisten aluevaalien suhteen. Mitä on tulossa? Mitä aluevaalit ja niiden tulokset viime kädessä tarkoittavat meille kuntalaisille?

Minun on pakko tunnustaa, etten tiedä. Aluevaaleista on kirjoitettu paljon, mutta asia on siitä huolimatta jäänyt ainakin minulle jotenkin hahmottomaksi.

Olen selvillä siitä, että sote-palvelut siirtyvät maakunnan hoidettaviksi, ja sen myötä myös sosiaali- ja terveydenhuollon alan työpaikat katoavat kuntien kartalta maakuntien siipien suojaan.

Tiedän myös, että muistakin kuin suoraan soteen liittyvistä työpaikoista osa siirtyy maakunnan hallintaan. Keskuskeittiöillä tehdään myös sote-ruokaa ja sama koskee arvattavasti siivouspalveluja ja joitakin muitakin tehtäviä.

Jostakin napsaistaan pois neljännes tai puolikas työpaikasta, mutta mietityttää kyllä, miten se käytännössä tapahtuu. Osa-aikaistetaanko työntekijät vai heitelläänkö heitä kuin hernepusseja aina sinne, missä tekijää milloinkin tarvitaan?

Se jää nähtäväksi, mutta pahoin pelkään, että kaikkien odotus ei ole niin leppoisaa kuin pelkkä joulun odottaminen olisi. Vaikka onhan se joulukin joillekin ylettömän kiireen ja stressin paikka.

Ei kannattaisi. Joulun tuloa ei estä mikään, mutta aluevaaleista en ole yhtä varma.

Ehkäpä tulevana jouluna yksikään täysi-ikäinen ihminen ei stressaa kuivahtaneesta lanttulaatikosta, kärähtäneistä pipareista ja joulusuklaan tuomista lisäkiloista. Ei, kaikki istuvat tyynenä kuusen alla miettimässä, ketä olisi viisainta äänestää aluevaaleissa.

Onko se ihminen vai onko se puolue? Vai olisiko juuri nyt parasta ajatella Tornionlaaksoa kokonaisuutena, puoluerajoista piittaamatta? Näillä näkymin alueelle ei ole kuulemma tulossa yhtään edustajaa.

Päädymmekö me luottamaan siihen, että rovaniemeläiset tuntevat Tornionlaakson olosuhteet ja tarpeet – ja ottavat ne huomioon? Haluan uskoa joulun ihmeeseen.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?