Toimittaja: Kari Kauppinen

Koronasta ei ole päästy eroon. Se vaatii yhä tarkkaavaisuutta ja huolellisuutta meiltä kaikilta. Jo nyt lienee selvää, että käsien pesu on tullut arkirutiiniksi kaikille. Ja hyvä niin. Ainakin olisi pitänyt tulla.

Maskeista ehkä päästään eroon joskus, koronasta tuskin koskaan kokonaan.

Tapahtumat pyörivät koronapassin avulla. Rokottamattomilla ei ole moneenkaan tapahtumaan asiaa. Mutta vaikka passi on puhelimessa tai taskussa, kannattaa muistaa, ettei sekään tuo aukotonta turvaa.

Siihen ei saa tuudittautua, että kaikki olisi hyvin, jos kaksi tai kolme rokotetta on otettuna. Myös rokotettu voi olla taudin levittäjä, vaikkakin vähemmässä määrin. Rokotus myös tekee taudista vähemmän vaarallisen. Rokotukseen pääsee hyvin Pellossa ja Ylitorniolla.

Jos vielä harkitsee itselleen ilmaisen rokotteen ottamista, kannattaa punnita itsensä mielestä sen plussat ja miinukset ja verrata listaa erilaiseen faktatietoon.

Kuten jo aikaa sitten todettua, rokote aiheuttaa aina jollekin jossakin haittoja, mutta kokonaisuutena yhteiskunta hyötyy siitä. Itse sairauskin voi olla, kuten tiedetään, erittäin hankala.

Mutta vaikka korona on jälleen aktivoitumaan päin, paniikkiin ja kokonaisvaltaiseen eristäytymiseen ei ole syytä. Tätä elämää pitää elääkin.

Pitää muistaa myös toisten kunnioitus. Jos joku haluaa pitää etäisyyttä eikä esimerkiksi kätellä, siitä on turha tehdä suurta numeroa. Esimerkiksi moni koulutusjärjestäjä suosittelee lähitapaamisissa luvan kysymistä kättelyyn ja pitkästä aikaa nähtävien tuttujen halaamiseen.

Olkapäiden klikkailu yhteen tai nyrkkitervehdys voi näyttää koomiselta, ollaanhan siinäkin lähekkäin, mutta kyse onkin siitä, ettei kätellä. Jokainen voi tehdä tähän liittyvän vaikutustestin kotonaan. Otetaan pala tuoretta chiliä ja pilkotaan se pieniksi paloiksi. Sen jälkeen unohdetaan koko asia ja katsellaan telkkaa.

Jossain vaiheessa haukottaa ja hieraistaan silmiäkin. Ei kestä kauaa, kun silmiä alkaa kirvellä. Kädet jäivät chilin pilkkomisen jälkeen pesemättä saippualla. Tuloksen tuntee silmissään. Kirvely on aikamoista. Chili simuloi tässä nyt koronaa. Paitsi se koronavirus ei anna merkkiä itsestään, ennen kuin sairaus iskee.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?