Toimittaja: Kari Kauppinen

Maanantaina Ylitornion kunnanvaltuustossa harjoitettiin paperista lukua, kun siellä jätettiin viisi eri valtuustoaloitetta. Ne lähtevät nyt virkamiesvalmisteluun ja palannevat aikanaan päätöksentekoon.

Aloitteista on juttua tässä lehdessä. Seuraamme myös niiden etenemistä byrokratian rattaissa.

Kannattaa muistaa, että aloitteiden ihan alkupiste ei tarvitse olla kunnanvaltuutettu. Kuka tahansa kuntalainen voi koettaa vaikuttaa tärkeäksi kokemiinsa asioihin olemalla yhteydessä poliitikkoihin. Joko häneen, jota äänesti tai äänestämänsä puolueen edustajiin. Ja toki muihinkin.

Jos ei äänestänyt, niin unohdetaan vanha virsi, että pitää tyytyä muiden päätöksiin. Nyt toki pitää, mutta vaikuttaa voi vaalien välilläkin. Rohkeasti vain olemaan aktiivisesti yhteydessä kunnanvaltuuston ja lautakuntien jäseniin.

Ja nuoriso HOX! Pellossa ja Ylitorniolla toimivat nuorisovaltuustot, jotka varsin mieluusti ottavat käsittelyyn nuorten asioita. Jos ei heti uskalla ottaa koodia soittamalla tai kasvokkain, niin erilaiset viestit varmasti tavoittavat nuorisopäättäjät. He voivat sitten viedä asioita eteenpäin kuntain hallintoihin.

Aktiivinen vaikuttaminen on kotiseututyötä parhaimmillaan. Se on jokaisen oikeus.

Keskustelu ennen päätöksentekoa on tärkeää, ja myös jokaisen oikeus. Mahdollisimman avoin ja vapaa keskustelu sekä tietojen anto johtaa aina isossa kuvassa hyvään, tai ainakin parempaan lopputulokseen.

Ylitornion valtuuston kokouksessa nähtiin maanantaina mielenkiintoinen ja erinomainen keskustelu, kun puhuttiin siitä, otetaanko kuntaan lisää kiintiöpakolaisia. Harvoin on missään nähnyt niin suoraa puhetta hieman herkästäkin aiheesta. Kiitos siitä vastaavalle lääkärille Kari Askoselle, Ainiovaaran peruskoulun rehtorille Jouni Vuontisjärvelle ja pakolaistyöntekijälle Anne Hasalle.

Kun asiat kerrotaan suoraan, pystytään harkitsemaan erilaiset vaikuttavuudet ja sen hetkisin tiedoin etenemään.

Mielipidettään voi myös vaihtaa, kun asiaan saadaan lisää tietoa. Vaikka kunnanhallitus tyrmäsi pakolaisasiassa oman kantansa, ei kyse ole tuuliviiriydestä.

Kunta, me kaikki kuntalaiset, olemme oman kuntamme puolella. Niin Pellossa kuin Ylitorniollakin. Siltarummut saa unohtaa. Hoidetaan homma yhdessä maaliin, muttei omaan maaliin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?