Toimittaja: Kari Kauppinen

Vanhusasiat ovat olleet paljon edellä erilaisissa medioissa lokakuussa. Tälle on selityksensä, sillä valtakunnallinen vanhusten viikkohan on lokakuussa. Meän Tornionlaaksokin on kertonut senioriasioista paljon.

Samaan syssyyn kaiken vanhusasiain ohella Pellon kunta julkisti tutkimustuloksensa seuralaispalvelusta, josta tämän lehden sivulla 6 on laaja juttu. Idea on hieno. Ja niin näyttävät olevan tuloksetkin. Yksinäisyys helpottuu.

Kun vanhusten elämää alkaa järjestelemään, kannattaa muistaa Vanhustyön keskusliiton ohje, että vanhukselta asiaa pitää kysyä ensin ja hoitaa asia hänen kanssaan, hänen mukana ollen, ei hänen ohitseen. Suuri virhe tapahtuu, jos muut alkavat täysissä henkisissä voimissa olevan ihmisen asioita järjestelmään sen mukaan, mikä tuntuu itsestä hyvältä.

Lapissa kun ollaan, niin suora puhe tässäkin auttanee, eli jutellaan sille omalle läheiselle.

Seuralaispalvelu tuottaa parhaimmillaan uusia ystävyyssuhteita. Niin ne syntyvät monet muutkin ystävyyssuhteet monien tuntemattomien välille nykymaailmassa helpostikin esimerkiksi sosiaalisen median myötä ja nopeasti sitten puhutaan syvällisistäkin asioista. Seuralaispalvelun etuna pienellä paikkakunnalla on tietysti sekin, että tuttuutta voi jo olla monen seuralaisen ja vanhuksen välillä. Ihan tyhjästä ei tarvitse välttämättä alkaa.

Monen vanhuksen läheiset ovat lähteneet kotipaikkakunnaltaan kauas töiden perässä. Palvelu toimii tällaiseen yhteydenpitoon ja siihen, että yksin asuva vanhus saa seuraa, hyvänä toimintamuotona. Mutta se ei saa korvata sitä, että nyt läheisten ei tarvitsisi pitää niin paljon yhteyttä enää tai että he voisivat jättää pari käyntikertaa kotiseudulla väliin.

Seuralaispalvelua järjestävä Seurana Oy toimii kaupallisin periaattein, mutta nähdyn perusteella myös hyvin moraalisin periaattein. Yritys on ilmeisesti jo ottanut yhteyttä myös Ylitornion kuntaan. Sielläkin seuraa kaipaavia varmasti riittää.

Nähtäväksi jää, millainen kilpailu eri yritysten, miksei yksityishenkilöiden ja muidenkin tahojen, kesken syntyy, kun ne voivat ostaa palvelua oman paikkakunnan vanhuksille.

Meän Tornionlaakso julkaisee jokaisen tahon, tämän niin halutessa, nimen, joka tähän palveluun lähtee mukaan, ilmaiseksi niin sanottuna kiitosilmoituksena.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?