Toimittaja: Kari Kauppinen

Mitä Aavasaksan Kruununnäyttämön katsomokatoksen rakennustöissä ja sen vaikutuksista paviljongin aukioloon voisi nyt tehdä?

Paljonkin, vaikkakin asiat ovat vaikeutuneet alkuvuodesta huomattavasti.

Kyse ei ole varsinaisesti siitä, pitääkö Kruununnäyttämön katsomoon rakentaa katos vai ei. Siitä keskustelu on normaalia kuntapolitiikkaa. Katoksella on kannattajansa ja vastustajansa. Molemmilla osapuolilla on hyvät perustelut näkemyksilleen.

Mutta sillä on suuri merkitys, että Aavasaksa pysyy kokonaisuutena auki.

Parasta olisi, jos nyt ensin teknisessä toimessa ja sitä myöten päättävässä elimessä teknisessä lautakunnassa päätettäisiin nostaa käsijarru ylös ja tehdä 180 asteen käännös. Palautettaisiin aiempi tilanne ja mietittäisiin koko tilanne kaikkia osapuolia kuunnellen tarkkaan.

Kunnan poliittisessa johdossa sekä myös yrittäjäjärjestön hallituksessa on halua siihen, ettei Aavasaksanvaara eikä sen ravintolapalvelut mene kiinni. Tämä vaarahan siis on olemassa ensi kesäksi.

Sitä, rakennetaanko pysyvä katos vai ei, voidaan tuumailla edelleen, mutta rakentamistöissä voisi se aikalisä olla hyvä. Siirretään hanketta hieman kalenterissa eteenpäin, käydään uusi tarjouskierros ja katsotaan kustannukset sekä haetaan Ely-keskukselta jatkoaikaa avustuksen käyttämiseen.

Sitten tullaan siihen, että vielä pitäisi olla yrittäjät paviljongissa. Jos homma toimii niin sanotusti kuin Strömsössä, niin on sama, kuka paviljongissa on yrittäjänä. Asiakkaat ja matkailijat ovat tärkeintä ja se, että Aavasaksa on kaikkinensa auki. Mutta nykyiset, nyt sopimuksensa kunnan toimien takia irtisanoneet, yrittäjät ovat ainakin näyttönsä antaneet viime yhdeksän vuoden aikana.

Onko tässäkin syytä ottaa harppaus tuntemattomaan ja etsiä joku, joka aloittaa alusta? Parasta olisi neuvotella uusi sopimus nykyisten yrittäjien kanssa. Edellyttäen, että he ovat yhä käytettävissä. Kannattaisi ehkä kysyä. Ja nyt eikä muutaman kuukauden porisemisen jälkeen.

Tämä olisi kaikkien kannalta nopein ja paras ratkaisu. Niin kunnan, matkailijoiden, kuntalaisten kuin yrittäjien kannalta. Silloin ei olisi sanahelinää kunnan numerosta saamani tekstiviesti, että Ylitornion kunta on erittäin yrittäjämyönteinen kunta. Varmasti siis onkin, mutta onko se joka käänteessä tasapuolinen ja ammattitaitoinen. Järkyttävintä olisi se, että jos kyse ei olisikaan saamattomuudesta, vaan tarkoituksellisesta toiminnasta, joka on klikkeihin ja henkilökemioihin liittyvä asia.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?