Toimittaja: Kari Kauppinen

Helsinkiläinen erittäin kokenut matkailualan ammattilainen maistoi juhannuksena kuppikakkua Aavasaksan Paviljongissa. Hän oli hämmästynyt, ihmeissään. Missään hän ei ollut aiemmin maistanut niin hyvin tehtyä kuppikakkua, cupcakea.

Kuppikakkuja on syöty Yhdysvalloissa jo 200 vuotta, ja sieltä tämä makea tuote on levinnyt ympäri maailmaa. Ympäriinsä on matkannut myös tämä matkailualan ammattilainen, mutta niin vain piti tulla Ylitorniolle, jotta kohtasi tässä tuoteryhmässä huikeimman elämyksensä.

Toivottavasti Aavasaksan paviljonki saa yhtä toimeliaat ja huikeita gourmet-tuotteita loihtivat yrittäjät kuin Peitson sisarukset ovat olleet.

Olen itse ollut Ylitorniolla nyt reilut neljä kuukautta. Katselen paikkakuntaa, seutua ja maisemaa vielä osin turistin silmin. Jos on tullut kaipuu nähdä ihmisiä, kesän aikana on ollut helppo suunnistaa, varsinkin sunnuntaisin, paviljongille. Luontoympäristön ja maiseman lisäksi ravintola-kahvilassa on voinut viettää aikaansa, syödä lounaan ja jälkiruoat päälle ja jatkaa sitten vaikka etätyöskentelyä.

Paviljonki on paitsi historiallisella paikalla, myös itse saman statuksen omaava. Se, että paikka menee kiinni tapahtumanäyttämön katsomon katteen rakentamisen takia, on harmi. Tuo aika olisi pidettävä niin lyhyenä kuin mahdollista. On sääli, ettei aikatauluista vielä ole ilmeisesti oikein tietoa.

Ensi kesä lienee kuitenkin menetetty, toivottavasti ei kesää 2023, varsinkin nyt kun Aavasaksa on saatu selkeästi ihmisiä houkuttelevaksi. Tämän pitäisi olla merkki siitä, että kun asiat tehdään huolella, asiakkaita alkaa riittää.

Samalla mitä enemmän ihmisiä tulee kuntaan ja Aavasaksalle, sitä enemmän heitä riittää useille yrittäjille. Ollaan erilaisessa ympäristössä kuin jossakin suurkaupungissa, jossa saman alan liikkeet keskittyvät esimerkiksi yhdelle kadulle. Kaikki tietävät noissa paikoissa, että sieltä tarvitsemaansa tuotetta saa ja voi valita liikkeensä. Kun kaikki suuntaavat sinne, riittää kaikille asiakkaita.

Kuten sanottu, eri asia kuin Aavasaksa ja Ylitornio, mutta jos yhteisellä hyvällä tekemisellä ja markkinoinnilla saadaan väki liikkeelle, kaikki voittavat.

Ehkä vielä joskus saa maistaa sitä kuppikakkuakin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?