Toimittaja: Kari Kauppinen

Oman kotiseudun arvostaminen on yksi hyvän elämän elementtejä. Jos emme osaa itse olla terveellä tavalla ylpeitä koti- ja asuinseudustamme, niin ei sitä ole kukaan mukaan. Itse pitää tästäkin pitää huolta.

Muutin Tornionlaaksoon, pohjoiseen, kuten ystäväni sanovat, toukokuussa. Kesän aikana on jo täällä Ylitorniolla todettu parikin kertaa, että miksi. Miksi muutin tänne? Jatkona on tullut hämmentävä täydennys eli onko minussa jotakin vikaa, kun olen tänne tullut.

No, vikoja on varmasti paljonkin, mutta onhan tuo toteamus kamalan surullinen. Että joku ajattelee tällä tavalla kotiseudustaan. Että vain vialliset muuttavat tänne. Että eivätkö he muualle kelpaa? Eikä tämä ole pelkästään oma kokemukseni, vaan olen kuullut tätä muiltakin.

Kyllä kaipaa ajattelu nyt kiireesti päivittämistä. Jos yksi ja kaksi ajattelee tuolla tavalla, se ei vielä muuta Pellon ja Ylitornion suuntaa syöksyyn, mutta jos tuollainen tapa ajatella on laajaa, niin voi meitä. Muut kuittaavat tarjottimella antamamme mahdollisuudet, kun ”ei meillä kuitenkaan osata”.

No, en jaksa uskoa, että tilanne on aivan tuollainen. Tornionlaaksossa on mahdollisuuksia hyvään elämiseen ja toimeentuloon, vaikka työpaikkoja toki tarvitaan lisää.

Otin tässä kolumnissa esimerkiksi itseni noiden omiin korviini kuuluneiden kommenttien vuoksi. Henkilökohtaisesti ne eivät minua haittaa. Kun kuulin ne, naurahdin epäuskoisesti ja hämmästyin, että joku on keksinyt tällaisenkin näkökulman. Toisaalta se kertoo luovasta ajattelusta. Osataan miettiä asioita, joita ei noin vain pälkähdä päähän.

Hyvä esimerkki siitä, miten omaan kotiseutuun pitää suhtautua on kolarilainen ystäväni, joka asuu pääkaupunkiseudulla, mutta viljelee h-kirjainta ihan yli äyräidensä, mutta tyylillä. Muutenkin tulee hänen kontaktipiiriinsä ihan häneltä itsestään varmasti tietoa, mistä hän on kotoisin.

Luonteva itsevarmuus ja ystävällisyys ovat hyviä matkailu- ja muuttovaltteja. Että tuollaisia toimeliaita ihmisiä, joiden kanssa tulee hyvin juttuun, siellä pohjoisessa asuu. Pyrkikäämme mekin siihen. Ei meissä ole mitään vikaa, eikä haittaa, vaikka vähän pesäeroa nurkkakuntaisiin Lapin seutuihin otetaankin. Tornionlaakso voi olla maailman napa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?