Toimittaja: Minna Siilasvuo

Tilastokeskuksen mukaan joka viides suomalainen 45-vuotias nainen on lapseton. Osa naisista on tahattomasti lapsettomia, mutta yhä kasvava joukko tekee päätöksen lapsettomuudesta vapaaehtoisesti.

Syitä on monia ymmärrettävästä naurettavaan. Opinnot, työllistyminen, toimeentulo, maailmantilanne, poliittiset ratkaisut, ilmastonmuutos, pakolaiskriisi – perusteltuja vaihtoehtoja riittää.

Lapsettomuuspäätös voidaan tehdä kevyemminkin perustein. Ulkonäkö kärsii, yöunet menevät pahimmassa tapauksessa vuosikausiksi, rahaa palaa ja liikut ovat lutussa.

Matkustelun, omien harrastusten ja omasta hyvinvoinnista huolehtimisen sijaan elämän täyttävät lapsen tarpeista vastaaminen, harrastuksiin kuskaaminen, loputtomalta tuntuva ruuanlaitto ja pyykkääminen puhumattakaan harteita painavasta vastuusta ja huolesta.

Kuulun itse siihen sukupolveen, jolle lasten hankkiminen – tai ainakin hyvä yritys – ovat olleet melko itsestäänselvä valinta. Nyt lapsensaanti-iässä olevat naiset ajattelevat toisin. He joutuvat pohtimaan vaihtoehtojaan paljon vakavammin ja useammalta eri kantilta.

Yksi jos toinenkin ikäpolveni nainen tuskailee hiljaa tai ääneen seuraavan sukupolven lapsettomuuden kanssa. Voiko itselleen adoptoida lapsenlapset?

Rehellisesti sanottuna en ihan täysin ymmärrä, miksi lapsettomuutta tai lapsellisuutta pitäisi perustella kenellekään. Jokainen joutuu kuitenkin elämään asian kanssa itse, meni niin tai näin.

Uutisia lukiessa käy kieltämättä joskus mielessä, oliko väärin synnyttää lapsia tähän epävarmaan ja mullistuvaan maailmaan. Ja sekin, voiko lapsia ylipäätään suojella millään tavalla. Veikkaan, että ei.

Uutisissa kerrotaan myös tuon tuosta kauhutarinoita lasten kaltoinkohtelusta. Lapsia pahoinpidellään, pidetään vankina, jätetään heitteille, raiskataan, murhataan ja ties mitä. Tekisi mieli sulkea silmät ja korvat.

Aika moni lapsi päätyy myös huostaanotetuksi. Sellaistakaan päätöstä ei tehdä kevein perustein, väittävät väärinymmärretyt vanhemmat mitä hyvänsä. Tosin päätös tehdään aina katsoen lasten eikä vanhempien etua, mikä saattaa joskus aiheuttaa närää vanhemmissa.

Toivotaan, että lapsia vielä syntyy, mutta annetaan rauha myös niille ihmisille, jotka eivät halua lapsia. Maailmalla on kyllä tulijoita, jotka pelastavat meidät lopulliselta näivettymiseltä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?