Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Kotimaan matkailu on ollut nosteessa tänä kesänä. Lappikin on saanut vuolaamman matkailijavirran verrattuna edelliskesään.

Siinä missä suuret kaupungit houkuttelevat vierailijoita kulttuuritarjonnalla, Lappi elää luonnosta.

Matkailu- ja henkilöautojen virta etelästä pohjoiseen ja takaisin on hämmentävää katsottavaa. Tunturi-Lapin ja Kuusamon vaellusreitit täyttyvät kulkijoista. Suosituimpien kansallispuistojen parkkipaikat ovat käyneet paikoin ahtaiksi.

Sosiaalisen median alustat pursuavat maisemakuvia, yöttömän yön tunnelmaa, mahtavia kalansaaliita.

Luonto tarjoaa parastaan.

Upeat luontokuvat eivät kerro kaikkea. Vilkkaimpien taukopaikkojen ja laavujen ympäristöt muistuttavat toisinaan kaatopaikkaa. Tupakantumppeja, muovi- ja lasijätettä, ruuantähteitä ja jopa vaippoja on viskelty ympäriinsä.

Nuotioon tai metsään heitetyt tyhjät oluttölkit ovat muuttuneet juoman nauttimisen jälkeen ilmeisen raskaiksi kantaa. Alumiininen 0,33 litran tölkki painaa 11 grammaa, puolen litran tölkki puolestaan 14,3. Siihen kun lasketaan vielä kannan paino 2,9 grammaa, niin arkijärjellä voisi ajatella tyhjän tölkin kulkeutuvan suhteellisen kevyesti roska-astiaan tai mieluummin kierrätykseen.

Lohestuksen suosio on niin ikään suurta. Siihen yhdistyy imago kalastajan ja kuningaskalan välisestä jossain määrin reilusta kamppailusta.

Punttikalastus eli spinfluga perustuu uppoavan painon käyttämiseen viehekalastuksessa. Lohi tarttuu pohjavesissä vieheeseen helpommin kuin pintavesissä.

Kyseinen kalastusmuoto vahingoittaa kalaa, jos koukku tarttuu muualle kuin sen suuhun.

Punttikalastuksen salliminen on haitallista myös aiheuttamansa jätemäärän takia. Painot ovat usein ympäristölle vaarallista lyijyä, tosin muitakin materiaaleja jo löytyy. Veteen lasketun lyijyn määrä yhdellä kalastuskaudella suosituimmilla lohikoskilla on huomattava.

Raskasmetalli lyijy on halpaa – tai jopa ilmaista – jos teet itse lyijypainoja käytöstä poistetusta auton akusta.

Lyijyn ohella joenpohjasta kerätään ja sinne myös jää valtaisat määrät siimaa, muovijätettä ja muuta punttikalastuksessa käytettävää materiaalia.

Rikas tavaratalomme on vaarassa muuttua jäteasemaksi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?