Toimittaja: Kari Kauppinen

Vieraslajien hävittäminen on hankalaa, ellei mahdotonta. Niiden kanssa työskentely on jätetty pitkälti kansalaisten vastuulle. Valtio ei hoida edes omia maitaan. Tämä aiheuttaa kaikenlaista pohdintaa lakien noudattamisesta.

Kun Ely-keskus sanoo, ettei sillä ole resursseja poistaa haitallisia lupiineja valtion mailta, niin siinä, ettei kasveja hävitetä, ei lainlaatijan edustaja noudata lakia. Valtio noudattaa siis vanhaa ”hyvää” tapaa, että ”tehkää kuten me sanomme, älkää kuten me teemme”.

Valtion mailla rehottavat haitalliset vieraslajit ovat eteviä leviämään sieltä edelleen, jo vieraslajeista raivatuillekin maaperille. Kansalaiset tekevät siis ehkä osin hukkatyötä.

Toki valtio eli Ely armollisesti antaa luvan mennä poistamaan vieraslajeja sen mailta. Luvatta niinkään ei saa tehdä. Tokihan tällainen talkoohenki on tietysti hyvä, sillä kyse on yhteisestä asiasta. Valtio olemme me kansalaiset.

Toinen seikka on tietysti se, miten paljon kaikkea pakollista tehtävää siirretään yksityisten kansalaisten harteille.

Filosofinen kysymys yksilön kannalta on se, mitä kaikkea kansalainen voi eri asioissa jättää tekemättä, vaikka laki niin vaatisi. Voisi käyttää Elyn perustetta eli ei ole resursseja. Jokainen meistä on varmasti välillä henkisesti ja fyysisesti niin väsynyt, ettei jaksa kaikkea. Vaikkapa noudattaa lakia.

No, oikeasti tietysti pitäisi pohtia sitä, millaisin keinoin ja rahoin vieraslajien kimppuun käydään yhteiskunnan omistamilla alueilla.

Aiemmin Meän Tornionlaaksossa vieraslajien hävittämisen asiantuntija pohdiskeli sitä, että pahimmillaan asioita saatetaan yksityishenkilöiden kesken joutua ratkomaan oikeudessa, kun toisen tontilta vieraslajit leviävät toisen tontille. Siinä sitä on setvimistä, kun tutkitaan, mistä kasvit ovat alun perin tontille tulleet. Eiväthän vain valtion mailta?

Vieraslajien poistaminen on luonnon monimuotoisuuden ja pörriäisten kannalta hyvä asia. Ilman pölyttäviä hyönteisiä ei nykymuotoinen elämä maapallolla olisi mahdollista. Tarvitsemme luontoa, sen alkuperäisiäkin muotoja. Motivaatiota vieraslajien hävitystyöhön ei pitäisi valtion latistaa toimettomuudellaan.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?