Toimittaja: Kari Kaulanen

Muutin Turtolaan 17 vuotta sitten. Hetkeäkään en ole kokenut itseäni ei-toivotuksi tai, kuten termi kuuluu, junantuomaksi.

Minulle muutto Turtolaan oli tavallaan paluu entisaikaan. Kylään, jossa oli vielä jäljellä rauhaa ja yhteisöllisyyttä. Entisessä kotikylässäni kaikki olivat yrittäjiä eli toistensa kilpailijoita. Yhteistyö toimi hyvin, mutta normaali, ihmisten välinen kanssakäyminen oli vaikeaa.

Turtolakin on muuttunut 17 vuoden aikana. Posti, kauppa ja viimeisimpänä koulu ovat lopettaneet toimintansa. Siitä huolimatta kylään on asettunut nuoria pareja ja mikä parasta, heillä on pieniä lapsia.

Turtolan ryhmiksessä on tänä talvena ollut kahdeksan hoidokkia. Määrä säilyy ensi talvena samana, vaikka kolme heistä siirtyy eskariin.

Tiistai-iltana järjestetty ryhmiksen kevätjuhla antoi myönteisen kuvan kylän tulevaisuudesta. Paikalla oli niin lapsia, heidän vanhempiaan, isovanhempia kuin muitakin kyläläisiä. Yhteisöllisyydestä ja yhteistyöstä kertoo se, että juhlan olivat ryhmiksen kanssa järjestäneet kyläyhdistys ja martat.

Juhla järjestettiin tietenkin koululla, joten väistämättä tuli ajatelleeksi myös sen tulevaisuutta. Kunta on antanut kyläyhdistykselle tämän kuun loppuun aikaa päättää, ostavatko kyläläiset koulukiinteistön. Muussa tapauksessa se laitetaan julkiseen myyntiin.

On luonnollista, että isossa kylässä asiasta ollaan vähintään kahta mieltä.

Minun mielestäni kyseessä on päätös, joka kantaa kauas tulevaisuuteen. Näin ollen se olisi tehtävä kylään asettuneiden nuorten ja heidän lastensa näkökulmaa ajatellen. Se, että me vanhat emme koulua välttämättä tarvitse, ei saa olla päätöksen peruste.

Sitä paitsi, vaikka emme muka tarvitsisikaan, on mukava käydä koululla järjestetyissä tilaisuuksissa, tavata muita, jännittää arpajaisia ja nauttia vaikka marttojen loihtimista herkuista.

Yhteinen hanke lisää yhteisöllisyyttä. Lisäksi se on yksi houkutin uusille asukkaille, jotka takaavat sen, että kylä ei pääse näivettymään.

Myös Lankojärvellä ollaan saman päätöksen edessä. Toivottavasti kunnassa ollaan tarvittaessa valmiita joustamaan asetetuista päivämääristä, kyse on sen verran isoista asioista.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?