Toimittaja: Kari Kauppinen

Maahantulosäädökset muuttuvat nyt koko ajan. Maanantaina astuivat voimaan uusimmat. Nyt osa maahantulijoista joutuu pakolla koronatestiin. Käytännössä mikäli kahta rokotetta ei ole ehtinyt saamaan tai sairastanut koronaa, niin testi on edessä.

Sinällään sen ei pitäisi olla ongelma. Toki, jos matkaa testipaikalle on paljon, asiasta syntyy vaivannäköä, ajanmenoa ja kustannuksia.

Testiin on pakko mennä tartuntatautilain nojalla.

Moni kyseenalaistaa koronatestissä käymisen, mutta niin on säädetty eikä se huono ajatus olekaan, vaikka tilanne on Norrbottenissakin parantunut.

Suurempi ongelma kuin testissä käymisen vaivannäkö lienee edelleen se, että miten iso osa noudattaa omaehtoista karanteenia. Siihenhän pitäisi asettua ja pitää kontaktit aivan välttämättömissä ennen kuin saa negatiivisen testituloksen säädetyistä testeistä. Tähän menee minimissään reilut kolme vuorokautta maahan saapumisesta.

Onneksi rokotustilanne näyttää muuhun Lappiin verrattuna hyvältä Pellossa ja Ylitorniolla. Aika moni kuitenkin kylillä kehuskelee käyneensä tänään ja eilen Ruotsissa, muun muassa kaupassa. Toivottavasti he kuuluvat siihen osaan kansaa, jolla on jo kaksi rokotetta ja jälkimmäisestäkin kaksi viikkoa. Muuten he ovat väärässä paikassa ollessaan ihmisten ilmoilla aikaa viettämässä.

Puolentoista viikon päästä säädökset muuttunevat jälleen. Nykytiedon mukaan matkustusasiakirjojen, kuten passin, tarkastaminen loppuu maanantaista 26. heinäkuuta alkaen. Rajavartijat jäävät yhä rajanylityspaikoille tukemaan terveydenhuoltohenkilöstöä. Hyvä niin, sillä länsirajalla on ollut liikaa välikohtauksia, joissa on uhattu jopa ajaa rajaa valvovien päälle.

Tällaista niskurointia on vaikea ymmärtää. Rajan henkilökunta tekee omaa työtään olemassa olevien ohjeiden ja säädösten mukaan ja varmastikin oikein. Koronavalvonnan alussahan tuntui olevan viranomaisillakin epätietoisuutta tai vähintäänkin heikkoa tiedotusta siitä, kuka rajan saa ylittää. Nyt muistetaan korostaa joka paikassa, että Suomen kansalainen saa kulkea molempiin suuntiin, mutta koronasäädöksiä pitää tietysti noudattaa.

Ruotsissa asuva Ruotsin kansalainen puolestaan ei vieläkään ilman molempia rokotteita tai sairastettua koronaa pääse Suomeen ilman pätevää syytä. Syyn arvioivat viime kädessä rajavalvojat. Tämäkin muuttuu puolentoista viikon kuluttua.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?