Toimittaja: Kari Kauppinen

Mikä olisi hyvä olla julkista ja mikä ei? Lähtökohtaisesti kunnan toiminnassa tietysti kai pitäisi pyrkiä mahdollisimman suureen avoimuuteen ja kuntalaisten aktiiviseen mielipiteiden kuulemiseen.

Nyt Ylitornion torin, Katajan torin, suunnitelmien julkisuudesta tuli erikoinen näytelmä. Sivistyslautakunta käsitteli asiaa ja sen puheenjohtaja halusi tiedottaa asiasta laajalti, mutta muu lautakunta ei. Kyse ei edes liene mistään niin sanotusti arkaluontoisesta asiasta. Puheenjohtaja jätti asiasta eriävän mielipiteen tultuaan oman lautakuntansa tyrmäämäksi.

Tässä lehdessä lautakunnan puheenjohtaja avaa torin suunnitelmia enemmänkin.

Mahdollisimman avoin keskustelu ennen päätösesityksiä tietysti teettää työtä enemmän, jos kuntalaiset innostuvat pohtimaan ja esittelemään ajatuksiaan.

Mutta olisihan se ihanteellista ja huippua.

Mihinkään moninkertaisen ministerin Matti Vanhasen linjoille ei kannata lähteä, etteikö keskeneräisistä asioista pitäisi tiedottaa.

Toki voi todeta, että demokratia toteutuu tietysti siinä, että vaalien myötä valitut poliitikot tekevät päätökset. Onko vain tällä tapaa toimiminen tätä päivää, siitä voi keskustella. Samalla logiikalla tosin päiväkodin nimeämiselläkään ei tarvitsisi vaivata kuntalaisia. Käviväthän he äänestämässä neljä vuotta sitten.

Joka risauksesta ei tietenkään tarvitse eikä kannata kysyä kuntalaisten mielipiteitä, mutta ehkäpä niistä, jotka kuitenkin vaikuttavat massoihin arjessa ja elinympäristössä. Esimerkiksi keskeisellä paikalla oleva torialue on visuaalisesti tärkeä elementti kunnan keskustaajamassa. En sano, etteivätkö ammattisuunnittelijat osaisi hommaansa, mutta onhan kyse myös osallistamisesta. Siitä tunteesta, onko mahdollisuus vaikuttaa muutoinkin kuin taas kuntavaaleissa vuonna 2025.

Kunnan tiedottamisen avoimuudesta käy hyvästä esimerkistä aiemman kotikuntani entinen kunnanjohtaja, joka soitti toimitukseen aktiivisesti ja kertoi erilaisia asioita ja jätti sisällöstä ja julkaisemisesta päättämisen luonnollisesti toimitukselle. Yhtenä päivänä hän soitti ja kertoi, että kunta on saanut huomautuksen tilintarkastajilta, että siinä saattaisi olla kuntalaisia kiinnostavaa asiaa. Mitäpä tuohon voisi sanoa muuta, kuin että aika esimerkillistä toimintaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?