Toimittaja: Kari Kauppinen

Viime viikonloppuna valitut kunnanvaltuustot aloittavat elokuun alussa. Kun on kuunnellut eri ryhmien vaikutelmia vaalituloksesta Pellossa ja Ylitorniolla, niin toiveita ja vaatimuksia yhteistyöhön on paljon. Että enemmän pitäisi ottaa huomioon erilaisia näkökantoja ja jättää ainakin periaatteellinen riitely pois.

Äänestystulosta pitää tietysti aina kunnioittaa.

Se lienee tietysti kaikille selvää, että kunnan etu on aina se, minkä pitää olla johtoajatus. Toki siinä, miten parhaaseen tulokseen päästään, on eri ryhmillä varmasti erilaisia ajatuksia ja tapoja. Kun ne ovat vilpittömiä, voidaan olla hyvillä mielin. Virheitäkään ei kannata pelätä, jos pyritään parhaaseen tulokseen.

Äänestysprosentti oli molemmissa kunnissa yli 60, joskin Pellossa pudotusta tuli viisi prosenttiyksikköä. Se on paljon. Tilanne ei kuitenkaan ole niin huono kuin monessa muussa kunnassa, jossa äänestämässä kävi vain alle puolet.

Tässä on yksi suuri tehtävä valtuutetuilla ja heidän puolueillaan ja ryhmillään. Politiikasta ja sitä kautta äänestysaktiivisuudesta pitää saada kiinnostavaa. 

Politiikan pitää puhuttaa kuntalaisia. Lisäksi kuntalaisten pitää kokea, että heillä on aito vaikutusmahdollisuus ja että he uskaltavat ottaa yhteyttä päättäjiin, niin poliitikkoihin kuin viranhaltijoihin.

Kuntavaalit jos mitkä ovat ne erityisen merkitykselliset vaalit jokaisen kuntalaisen kannalta. Kunnan poliittiset elimet tekevät ihan joka kotiin meneviä päätöksiä koko nelivuotiskauden. Yleensä ne vaikuttavat vielä pitempään.

Kuntalaisiakaan ei voi päästää vastuusta, vaikka äänestämättä jättäminen on kannanotto sekin. Jokaisella on kuitenkin oikeasti mahdollisuus vaikuttaa. Jos mielessä pyörii ajatuksia, että jotakin voitaisiin tehdä toisin kuin tähän asti, se kannattaa tuoda esiin. Ei poliitikoilla ole sen kummemmin erityiskykyä raikkaisiin näkemyksiin kuin kenellä tahansa kuntalaisella. Yhteys vain poliitikkoihin, viranhaltijoihin ja mediaan, kun on sanottavaa.

Ihan yhdessä kaikki kuntalaiset voivat olla kehittämässä asuinpaikkansa. Siitähän politiikassa on kyse. Yhdessä kaikki ovat enemmän. Eikä se tarkoita sitä, että omista näkemyksistä ja arvoista täytyy luopua.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?