Toimittaja: Minna Siilasvuo

Viikonlopun vaalit ovat saaneet äänestäjät liikkeelle erityisesti Pellossa. Kunnassa äänesti ennakkoon 47,5 prosenttia äänioikeutetuista, ja sillä tuloksella Pello asettui kuudenneksi ennakkoon äänestäneiden joukossa.

En muista toisia yhtä jännittäviä vaaleja kuin nämä, joita nyt käydään. Erityisesti Pellon tilanne on suorastaan kutkuttava. Vai pelottava? En ole ihan varma, mutta jännittävä se on.

Ylitorniolle saadaan sunnuntain vaaleissa monta uutta valtuutettua, sillä kaikki nykyiset valtuutetut eivät ole enää ehdolla. Lisäksi vaaleihin osallistuu uusi, sitoutumaton ryhmittymä, joka varmasti sekoittaa pakkaa jonkin verran.

Pellossa muutos tulee olemaan vielä suurempi, sillä osa nykyisistä valtuutetuista on vetäytynyt ehdokkuudesta, ja valtuuston koko kasvaa. Uusia valtuutettuja tulee olemaan vähintään seitsemän, vaikka kaikki nykyiset, ehdolla olevat valtuutetut tulisivat valituiksi.

Se tekee tilanteen monella tavalla epävakaaksi, sillä uusilla valtuutetuilla on väistämättä paljon opittavaa kunnallisesta päätöksenteosta. Lisäksi heitä odottaa vanhan valtuuston perintönä suuren terveydenhoitoon liittyvän päätöksen tekeminen. Toivottavasti se syntyy tiedon eikä mutun perusteella.

Useimmille selviää aika pian, ettei tuore valtuutettu saa suinkaan valinnan myötä näppärää taikasauvaa, jolla kunnan asiat pannaan kuntoon.

Osalle se ei ehkä selviä koskaan.

Pellossa on ehdolla niin suuri määrä perussuomalaisia, että heidän ehdokkaistaan tulee todennäköisesti valituksi ainakin kaksi, ellei kolmekin valtuutettua. Se muuttaa väistämättä nykyistä tilannetta, jossa junttapulju on epäilemättä olemassa, mutta siitä ei enää puhuta. Ei ole puhuttu pitkään aikaan.

Jää nähtäväksi, muuttuuko Pellon valtuusto uusien valtuutettujen myötä nykyistä yhteistyökykyisemmäksi. Varaa olisi. Tällä hetkellä joidenkin valtuutettujen aika tuntuu menevän lähinnä vastapuolen syyttelyyn ja vikojen etsimiseen.

Ai niin, eihän sitä ”vastapuolta” pitänyt edes olla. Kaikki nykyiset valtuutetut on muistaakseni valittu luottamustehtäväänsä pitämään Pellon ja pellolaisten puolta, väriin katsomatta.

Sunnuntaina menen antamaan ääneni sille ehdokkaalle, jonka uskon olevan yhteistyökykyisin, avoimin ja reiluin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?