Toimittaja: Kari Kauppinen

Ruotsin raja on nyt Väylän toisella puolen auki. Mutta paluu Suomeen aiheuttanee useimmille ainakin kolmen päivän karanteenin. Tämän kaikki ottavat  toivottavasti tosissaan, sillä tartuntamäärät saattavat lähteä nopeasti nousuun yhdenkin sairastuneen levittämänä.

Ei ole uutinen, että koronatilanne Norrbottenissa ei ole hyvä, vaikka Matarengissä ei nyt surkea. Siitä huolimatta kannattaa pysyä Suomessa, jos naapuriin ei ole ihan ehdottoman välttämätöntä asiaa.

Koronapandemian erilaiset poikkeusolot ovat kestäneet kohta vuoden ja kolme kuukautta. Väsymistä erilaisten koronaohjeiden noudattamisessa on havaittavissa. Koronakuria ei varsinaisesti lisää se, että hallitus ja viranomaiset antavat lakeja toimeenpannessaan toisinaan ymmärtää muuta kuin asia on. Jo viime kesänä tästä saatiin esimerkki, kun huomattiin, että rajan saakin aina ylittää, jos maa, johon mennään, ottaa vastaan.

Alkuunhan Suomi kielsi rajan ylittämisen, vaikka jälkikäteen selitettiin, ettei niin ollut varsinaisesti tehty. Sen jälkeen painotettiin, että Suomesta saa aina lähteä ja Suomen kansalainen saa aina palata kotimaahan. Jos laissa on aukkoja, sitä pitää voida muuttaa, toki perustuslain niin salliessa. Ei niin, että puhutaan puuta heinää.

Viime kesänä oli, ja nytkin, tietysti järkevää, ettei rajaa ylitettäisi, vaikka se olisi ollut sallittuakin. On eri asia harjoittaa perustuslaillisia oikeuksiaan joka paikassa kuin toimia fiksusti.

Kysymys kuuluukin, saavatko viranomaiset ja hallitus valehdella tai jättää kertomatta asioita. Saako antaa ymmärtää toisin kuin asiat ovat? Jos saa ja niin tekee, se murtaa taistelumielialaa koronataistelussa.

Samanlainen episodi toistui nyt keväällä, vaikkakin ehkä merkityksettömämpänä. Kun ravintoloiden toimintoja kiristettiin, kiellettiin myös karaoke. Nyt onkin paljastunut, ihan aluehallintoviraston suulla, että karaoke on ollut koko ajan sallittua, kunhan vain laulaja laulaa omalla paikallaan henkilökunnan viedessä tälle mikrofonin. Tämäkin oli ihan jotakin muuta, mitä lakia säädettäessä annettiin ymmärtää.

Pieniä tai suuria asioita, mutta valitettavasti ne heittävät varjon hallituksen ja viranomaisten muidenkin ohjeistuksien päälle. Uskoako vai ei? Välittääkö vai ei?

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?