Toimittaja: Minna Siilasvuo

Olemme eläneet runsaan vuoden poikkeuksellista aikaa. Uudet ohjeet ja rajoitukset ovat seuranneet toistaan, samoin uudet käytännöt. Monia asioita on tehty ensimmäistä kertaa.

Eilen käynnistyi ennakkoäänestys, tällä kertaa ennätysmäisen pitkänä. Normaalisti ennakkoääniä saa antaa viikon ajan, mutta nyt meillä on koronan takia peräti kaksi viikkoa aikaa kantaa äänemme kekoon.

Henkilökohtaisesti minua harmittaa hiukan se, että virallisten äänestyspaikkojen vähetessä en voi enää käydä juhlavasti kävellen äänestämässä, vaan joudun autoilemaan äänestyspäivänä kuntakeskukseen.

Äänestysbussi käy kyllä kotikylälläni, mutta koska tuolloin on arkipäivä, minulla on työeste.

Oletan, että vaikka nyt kaikenlaisia järjestelyjä on tehty koronan takia, moni niistä jää lopulta pysyväksi. Täytyy säästää ja keskittää.

Tosipuheessa olen jo ehtinyt tottua ajatukseen niin, ettei se enää edes harmita. Syntyy uusia perinteitä, ja tulevaisuuden vaalikahvit juodaan luultavasti jossakin muualla kuin kotona.

Tärkeintä vaaleissa on tietysti se äänen antaminen parhaalle ehdokkaalle, kuka se kulloinkin sattuu olemaan. Muu on pelkkää koristetta.

Pihtaan totuttuun tapaan oman ääneni antamista viralliseen vaalipäivään saakka. Siihen saakka minulle kannattaa kertoa, ketä olisi viisainta äänestää.

On sanomattakin selvää, että jokainen ehdokas on omasta mielestään mainio valinta, mutta haluan myös tietää syyn siihen. Miksi juuri hän?

Ehdokkaaseen kohdistuvat odotukseni ovat suunnilleen samat kuin ennenkin.

Puolueella ei ole väliä, vaikka se antaa jonkinlaista osviittaa ehdokkaan ajattelutavasta. Sen sijaan arvostan sitä, että ehdokas osaa kuunnella muita ilman ennakkoasenteita ja lukkoonlyötyjä mielipiteitä – ja sen jälkeen muodostaa oman mielipiteensä ilman kenenkään ohjaavaa kättä.

Sellaiset ehdokkaat saattavat olla harvassa, sillä kuntapolitiikassakin pitää nykyään säästää ja keskittää. Miksi luoda oma mielipide, kun toisella on jo valmis ajatus tarjottavaksi?

Luotan siihen, että tänä vuonna onnistumme valitsemaan Tornionlaakson kuntiin parhaat valtuustot. Sellaiset, jotka tavoittelevat kuntalaisten etua omansa sijaan, ja joiden kauniit korulauseet muuttuvat vaalikauden aikana yhteiseen hyvään tähtääviksi teoiksi.

Eihän se ole kuin meistä itsestämme kiinni. Äänestämään siis!

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?