Toimittaja: Kaisu Niska

Aina joskus uutisviidakosta hyppää silmille uutinen, joka hätkähdyttää erityisen paljon. Kaikenlaisiin katastrofeihin ja luonnonmullistuksiin on alkanut tahtomattaankin jo hieman turtua niin, että ne ainoastaan surettavat. Mutta jos uutinen kertoo, että jonkin maan kouluissa luovutaan analogisista eli viisarikelloista, koska lapset eivät osaa lukea niitä, niin se todellakin hätkähdyttää.

Tällainen uutinen pisti silmiini pari päivää sitten. Kyseinen maa on Britannia, jossa opettajat eivät halua, että oppilaat stressaavat kellonajasta esimerkiksi koetilanteissa. Perinteinen viisarikello aiheuttaa oppilaille stressiä.

Samassa uutisessa kerrottiin, että Britanniassa on herännyt huoli myös siitä, että yhä useammalla lapsella on todettu olevan vaikeuksia pitää kädessään kynää. Kynän pitäminen kädessä ja kirjoittaminen edellyttää sormien hienojen lihasten voimakasta kontrollointia, mikä ei kehity iPadia sormeilemalla.

Sormien lihaksia harjoitetaan rakennuspalikoita kokoamalla, leikkaamalla, liimaamalla, köyden vetämisellä ja muilla leikeillä, missä tarvitaan kiinni tarttumista.

Mitä tuollaiset uutiset kertovat tulevaisuudestamme? Koska sama tilanne on edessä Suomessa: koska meidän kouluissamme vaihdetaan viisarikellot digitaalisiin numeronäyttöihin? Koska tulee eteen tilanne, että suomalaiset koululaiset eivät osaa pitää kädessään kynää?

Meidän olisi aika havahtua, ennen kuin niin tapahtuu.

Mutta mitä meidänkin kouluissamme tehdään? Kouluissa on otettu käyttöön iPadit ja älykännykät ja oppilaat suorittavat koulutehtäviä ja kokeita iPadeilla. Onko perinteisillä kouluvihkoilla enää käyttöä? Käytetäänkö lyijykynää ja kumia enää tunneilla muistiinpanojen tekemiseen?

Toivottavasti lyijykynä, kumi sekä tavallinen ruutuvihko ovat sentään vielä tarpeellisia.

Tai jos ne ovat jo meiltäkin katoamassa, toivottavasti opettajat havahtuvat Britanniasta kantautuneeseen uutiseen ja ottavat kynät ja vihot pikimmiten takaisin kovaan käyttöön.

Samoin kuin viisarikellot luokkahuoneen seinälle ja opetuksen, mitä kello on, kun iso viisari on numeron 12 ja pieni viisari numeron kolme päällä. Silloinhan kello on niin paljon, että koulupäivä päättyy…. tai niin, olisiko kello silloin kolme.

Onhan se.

Toivottavasti se osataan tulevaisuudessakin.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?