Toimittaja: Kari Kauppinen

Viime kuntavaaleissa äänestettiin Pellossa ja Ylitorniolla hyvin. Kaksi kolmesta äänioikeutetusta jätti tuolloin lippunsa. Sillä pääsee 309 kunnan joukossa ensimmäisten kymmenien kuntien joukkoon.

Silti yksi kolmannes jätti käyttämättä oikeuttaan. Syitä tähän on varmasti monia ja ne ovat demokratiassa tietysti aina oikeita.

Mutta jos syy äänestämättömyyteen on se, ettei politiikka lähtökohtaisesti kiinnosta, kannattaa hetki miettiä, miksi se ei kiinnosta. Kuntapolitiikka on kovin erilaista kuin valtakunnan politiikka, vaikka esimerkiksi television vaalilähetyksissä keskustellaan valtakunnallisista kuntateemoista ja koetetaan tehdä eroja puolueiden välille.

Täällä pienemmissä kunnissa äänestäjä voi olla helposti yhteydessä ehdokkaisiin ja valittuihin, ja kertoa toiveensa ja huolensa. Tämä on politiikan ydintä.

Kannattaisi ehkä olla kiinnostunut, sillä politiikkaa ovat hyvin monet arkiset asiat. Tällaisia ovat esimerkiksi se, rakennetaanko kuntaan skeittiramppi, millaista ruokaa koulussa syödään, miten teitä kunnostetaan, miten suuria ryhmiä päiväkodissa on, maksetaanko päivähoidosta ylipäätään minkä verran, saavatko seniorikansalaiset nastat ilmaiseksi talvikenkiinsä ja niin edelleen.

Kun poliitikolta jotakin kysyy, kannattaa vaatia konkreettista vastausta. Aina ei kaikkeen ole heti vastausta tai asia on sen verran monimutkainen, että sitä pitää pohtia.

Poliitikkojen kannattaa itse muistaa, että juuri he tekevät sen, miten laajaa kiinnostus poliittisia päätöksiä kohtaan on. Lähtökohtaisesti sen toivoisi olevan suurta. Silloin mahdollisimman iso joukko voi vaikuttaa asioihin ja kuntademokratia toimii paremmin.

Merkittävä tekijä poliitikkojen saavutettavuudessa on sosiaalinen media, varsinkin nuoremmille ikäluokille. Osa nuorista aikuisista ei edes halua ottaa yhteyttä soittamalla, vaan etsii some-tilejä, jossa voisi kertoa ajatuksistaan, antaa palautetta sekä lähettää yksityisviestiä. Poliitikkojen yhteydenpitovälineiden kannattaa olla kunnossa.

Kuntalaisilla on aivan varmasti huima määrä ajatuksia ja ideoita. Niille täytyy löytää rohkeus ja kanavat tulla ilmi.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?