Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Vanhustenhoidolla on pitkät lainsäädännölliset juurensa.

Nykyinen järjestelmämme perustuu vielä löyhästi vuoden 1845 vaivaishoitoasetukseen ja muutamaa vuosikymmentä myöhemmin laadittuun yleiseen vaivaishoitoasetukseen. 

1800-luvulla yhteiskunnan näkemys vanhusten avuntarpeesta pelkistyi kattoon pään päälle ja keittolautaseen.

Sata vuotta sitten näkemys laajeni hoivankin antamiseen. Sitä pystyttiin tarjoamaan parhaiten laitoksissa.

1970-luvulla kansanterveyslaki siirsi vanhukset terveyskeskusten vuodeosastoille.

1980-luvulla avohuollon palvelut alkoivat kehittyä, kun vanhustenhoito nähtiin erilaisten palvelujen tarjoamisena. Seuraavalla vuosikymmenellä huomattiin kuitenkin järjestelmän hintavuus. Laatu maksoi. Liikaa.

Ratkaisuna tähän painopisteeksi nousivat tämän vuosituhannen alussa omatoimisuuden ja omavastuun korostaminen, laitospaikkojen voimakas vähentäminen ja kotona asumisen ihanuus.

Tämän päivän kertomus esittää vanhustenhoidossa tehtävät taloudelliset leikkaukset kyseenalaistamattomina ja väistämättöminä. Niiden kautta kerrotaan tähdättävän laadun parantamiseen.

Perustuslakimme turvaa jokaiselle oikeuden tarvittaessa hoitoon ja välttämättömään toimeentuloon.

Lakipykälät määrittelevät laadukkaan hoivan kuitenkin väljästi. Se antaa lakia soveltaville viranomaisille ja ammattilaisille paljon tulkinnan varaa.

Hoidosta ja hoivasta on tullut myös kansainvälistä liiketoimintaa. Mediassa onkin viime vuosina ollut kuohuttavia uutisia vanhustenhoidon laimiinlyönneistä sekä epäeettisistä käytännöistä.

Kehitys on ottamassa takaisin vanhustenhoidon historiasta sen parhaita paloja. Yleistyvä ikäihmisten perhehoito vastaa juhlapuheita kodinomaisuudesta, yhteisöllisyydestä ja mielekkäästä osallisuudesta yhdistettynä taloudellisiin näkökohtiin. Sen vahvuuksia ovat pysyvät ihmissuhteet ja elinympäristönä oleva koti, jotka luovat turvallisia raameja vanhukselle.

Se, mikä pätee tänään, päti myös Raamatun aikaan. ”Kun olit nuori, sidoit itse vyösi ja menit minne tahdoit. Kun tulet vanhaksi, ojennat kätesi ja sinut vyöttää toinen, joka vie sinut, minne et tahdo.”

Tämä on hyvä ohjenuora erilaisia vaaliteemoja ja -lupauksia pohdittaessa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?