Toimittaja: Anna-Maria Vainionpää

Pesimme vielä muutamia vuosia sitten pyykkimme pulsaattorikoneella, joka oli valmistettu 1950-luvulla. Pesuvesi lämmitettiin saunan padassa ja nostettiin ämpärillä koneeseen. Yksi pesukierros kesti seitsemän minuuttia. Pyykin likaisuudesta riippuen niitä sai valita haluamansa määrän. Täysin toimiva kone jäi viimeisestä muuttokuormastamme pois, mikä harmittaa edelleen.

Vanttera Singer-koneemme on 1800-luvulta ja toimii edelleen.

Maailman vanhin hehkulamppu on palanut vuodesta 1901 lähtien.

Luulimme ostaneemme pari vuotta sitten laadukkaan saksalaisen käsivatkaimen. Se on tuntunut käteen kummallisen kevyeltä vastatakseen mielikuvaa äreästä keittiön työmyyrästä. Viime kuukausina vatkain onkin alkanut antaa periksi. Korjata sitä ei voi, eikä kannata. Uusi maksaa murto-osan siitä, mitä sen kunnostus maksaisi.

Kännyköiden käyttöikä on laskenut vuosien saatossa. Viisi vuotta vanha luuri on vanhus. Vaikka itse laite kestäisi pidempään, niiden ohjelmistoja ei päivitetä. Laitevalmistajia on jäänyt kiinni myös laitteidensa suunnitelmallisesta vanhentamisesta.

Lainsäätäjä on onneksi herännyt. Unionin ekosuunnitteludirektiivi tähtää sähkölaitteiden kestävyyden, korjattavuuden ja kierrätettävyyden parantamiseen.

Kierrätyksestä on tullut uusi normi. Kirpputorit ja second-hand -myymälät vetävät väkeä. Kierrätyskeskukset ottavat vastaan käyttöesineitä. Ne puhdistetaan, korjataan ja myydään eteenpäin toimintakuntoisina. Vanhat polkupyörät ovat kunnostuksen jälkeen huippupelejä – ja materiaaleiltaan usein nykyisiä vankempaa tekoa.

Ympäristönäkökohdat huomioiva asennemuutos näkyy kodin sisustamisessakin. Rikkoutuneet tai kuluneet huonekalut eivät enää lennä automaattisesti roskalavalle, vaan niitä on alettu viedä ammattilaisten kunnostettaviksi, jos omat taidot eivät riitä niitä entisöimään tai kunnostamaan.

Yksi korona-aikakauden parhaista puolista on kädentaitojen arvostuksen rakettimainen nousu. Netin harrasteryhmät pursuavat kuvia hapanjuurileivistä, itse neulotuista villapaidoista ja parsituista vaatteista, korjatuista tai tuunatuista huonekaluista.

Heiluri on kääntymässä takaisin kohti kestävämpää elämäntapaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?