Toimittaja: Minna Siilasvuo

Muistan lukeneeni lapsena ainakin yhden romaanin, jossa käytiin Aavasaksalla ihailemassa kesäyön aurinkoa. En tiennyt, missä Aavasaksa oli, mutta se kuulosti mielestäni tosi romanttiselta ja eksoottiselta paikalta.

En ole ilmeisesti ollut ainoa, joka on ajatellut niin, sillä Aavasaksa on houkutellut Lapin porteille vuosikymmenien ja -satojen saatossa valtavia matkailijavirtoja. Voidaan perustellusti sanoa, että Lapin matkailu alkoi Aavasaksalta.

Kulkuyhteyksien ja -välineiden parantuessa matkailu on kurottanut yhä kauemmas Lapin perukoille. Lohi houkuttelee turisteja Tenolle ja Tornionjoelle, laskettelurinteet ja hyvinhoidetut latuverkostot toinen toistaan hohdokkaampiin laskettelukeskuksiin ja vaellusharrastus kansallispuistoihin ja moniin muihin kiehtoviin kohteisiin.

Matkailun alalla ideoidaan uutta, jalostetaan ideat tuotteiksi ja synnytetään siinä sivussa uusia työpaikkoja. Matkailun myllyt jauhavat – ja ovat jauhaneet jo vuosikymmenien ajan – hyvinvointia ympäristöönsä. Hieman leveämpää leipää ja vieläpä voita leivälle.

Tornionlaakson matkailu viettää ehkä hiljaiseloa matkailukeskuksiin verrattuna – tai ehkä ei. Ehkä tyynen pinnan alla muhii jo roppakaupalla uusia ideoita, jotka odottavat sopivaa tönäisyä – rohkaisua – tullakseen toteutetuksi.

Sopivaa apua Tornionlaakson matkailun kehittämiseen on epäilemättä luvassa Outokairan käynnistämisvaiheessa olevasta Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi -hankkeesta, joka lupailee jokivarren kylille apua omien matkailuideoiden työstämiseen ja tuotteistamiseen.

Ehkä tulevaisuuden kyliin etsitään nykyistä enemmän elinvoimaa monen kokoisista matkailuhankkeista, jotka palvelevat lähialueen varsinaisia matkailuyrittäjiä tarjoamalla heille esimerkiksi omaleimaisia, paikallisia juhlia, pilkkikisoja, sieniretkiä tai muuta vierasmaalaisen silmin katsottuna eksoottista puuhaa.

Ratkaistavia ongelmiakin riittää. Mahdollisen kaivostoiminnan vaikutukset Tornionjokeen saattavat karkoittaa puhdasta luontoa etsivät matkailijat, eikä kaivosteollisuuden työpaikoista ole koskaan matkailun työpaikkojen korvaajiksi.

Jos vapaan rajajoen annetaan pilaantua, menetys on todennäköisesti lopullinen. Toivottavasti meillä riittää ymmärrystä pitää kultamunia muniva hanhi hengissä.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?