Toimittaja: Minna Siilasvuo

Nykyään melkein jokaisen tuoteselosteen lopussa lukee epämääräisen varovaisesti esimerkiksi ”saattaa sisältää pieniä määriä pähkinää” tai ”saattaa sisältää pieniä määriä vehnää” tai mitä milloinkin.

Tämän huolta ja epäilyksiä herättävän lausekkeen kerrotaan olevan perua Amerikan ihmemaasta, jossa kuulemma mikroaaltouunien käyttöohjeissakin huomautetaan, että laite ei sovellu lemmikkieläinten kuivattamiseen.

Tarina – joka on toivottavasti vain kaupunkilegenda – asettaa amerikkalaisten arvostelukyvyn varsin huonoon valoon, ja panee epäilemään maalaisjärjen kohtaloa tuossa vastakohtien maassa.

Niin tai näin, kyllä meidänkin sopii katsoa peiliin ja lakata vähitellen virnuilemasta amerikkalaisille.

Siitä on vasta kaksi viikkoa, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päätti varotoimenpiteenä keskeyttää koronarokotukset Astra-Zenecan rokotteilla, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle oli ilmoitettu kaksi harvinaista aivolaskimotukostapausta.

Tapausten harvinaisuudesta kertoo jotakin se, että Suomessa kyseisen rokotteen on saanut yli 180 000 ihmistä. Molemmilla aivolaskimotukoksen saaneilla on lisäksi todettu THL:n sanoin ”useita verisuonitukoksiin liittyviä lääketieteellisiä riskitekijöitä”.

Maallikko voisi helposti kuvitella, että rokotteen saajien joukosta voitaisiin seuloa jo ennakkoon pois sellaiset ihmiset, joilla on noita riskitekijöitä. Ehkä se ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä THL päätti keskeyttää rokotukset varan visseydeksi kaikilta.

Päivää ennen rokotusten keskeyttämistä Euroopan lääkevirasto EMA ilmoitti tulleensa selvään lääketieteelliseen johtopäätökseen, että Astra-Zenecan koronarokote on sekä tehokas että turvallinen.

Kuluvan viikon maanantaina rokotukset käynnistettiin taas, joskin vain yli 65-vuotiaille. ”Nuorison” rokotuksia Astra-Zenecan rokotteella jatketaan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen. Ehkä.

Myönnän, että varovaisuus on tärkeää, mutta joskus ehkä ammutaan kärpäsiä tykillä. EMA:n selvityksessä todettiin, että ensimmäisten rokotuksen saaneiden 17 miljoonan ihmisen joukosta raportoitiin 37 veritulppatapausta, joista neljä johti kuolemaan.

Samaan aikaan maailmalla on kuollut koronaan yli 2,8 miljoonaa ihmistä. En ole hyvä numeroissa, mutta ymmärrän eron.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?