Toimittaja: Minna Siilasvuo

Kun ihminen sairastuu, hän saa yleensä osakseen myötätuntoa. Tiedättehän, ”karhunpoika sairastaa” -tyyliin. Potilaalle viedään kukkia, suklaata, lehtiä ja kirjoja. Kysellään vointia ja toivotetaan pikaista paranemista.

Kotihoidossa vakaviakin sairauksia potevaa hoidetaan ja hellitään. Influenssaan sairastuneen oloa helpotetaan kiikuttamalla köhivälle potilaalle lämmintä mustaherukkamehua ja tyrkyttämällä kiusaksi asti kurlaamista suolavedellä tai lämmittävän voiteen hieromista rintaan.

Oli sairaus sitten syöpä tai tavallinen, jokavuotinen nuhakuume, potilasta ei yleensä pidetä syypäänä tautiinsa. Sairaus tulee jos on tullakseen, kaikesta varovaisuudesta huolimatta. Aina ei säästy sekään, joka on onnistunut viettämään koko elämänsä ilmastoidussa lasipurkissa.

Tähän arkiseen toimintatapaan on olemassa yksi poikkeus: jos ihminen sairastuu koronaan, häntä saa syyttää, lyödä, polkea ja uhkailla. Vaikka kaikki muut sairaudet tulevat sattumalta ja pyytämättä, korona näyttää olevan jostakin ihmeellisestä syystä sairastuneen oma vika.

Yksinkertainen ihminen voisi helpostikin luulla, että pelkässä sairastumisessa olisi potilaalle yllin kyllin kestämistä, mutta ei: meillä on halu tuomita ja osoittaa sormella. Samalla aiheutamme tietysti lisää kärsimystä, mutta sillä ei ole väliä niin kauan kuin itse pysymme terveinä.

Jos sairastuminen osuu omalle kohdalle, pitää ehkä miettiä toisenkin kerran, oliko se tosiaan oma vika vai yllättikö tauti kaikista varotoimista huolimatta. Siihen saakka annetaan palaa ja syyllistetään sairastuneita.

Kieroon katsominen ei koske pelkästään koronapotilaita, vaan sitä on tarjolla myös parantuneille. Kuulin, että erään työpaikan kahvihuoneessa koronan sairastaneet kuuluvat hyljeksittyyn paarialuokkaan. He saavat istua omassa nurkassaan ja muut – ne paremmat ihmiset – välttelevät heitä.

Korona on edelleen melko tuntematon tauti, ja siitä liikkuu paljon luuloja, jopa suoranaisia valheita. On myös ymmärrettävää, että kaikki uusi ja outo herättää meissä pelkoa.

Pelosta huolimatta meidän pitäisi pystyä astumaan muutama askel kohti nykyaikaa ja sivistystä. Meillä ei ole perusteltua syytä kavahtaa nykyisiä eikä varsinkaan entisiä koronapotilaita samaan tapaan kuin aikoinaan karteltiin esimerkiksi lepraan, ruttoon tai isorokkoon sairastuneita.

Sairaus voi kohdata varotoimenpiteistä huolimatta ketä hyvänsä. Tarjotaan lähimmäiselle silloin teetä ja sympatiaa.

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme varmistaa sivuston toiminnan sekä mm. kävijäseurantaan. Hyväksytkö evästeiden käytön?